KRAFT

Solhjell kan ikke love klimalov

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell kan ikke love noen klimalov, slik WWF og Unge Venstre ønsker.

SER MOT 2050: Den ferske miljøvernministeren Bård Vegar Solhjell benyttet ikke WWFs Earth Hour-seminar til å legge fram nye klimaløfter.
SER MOT 2050: Den ferske miljøvernministeren Bård Vegar Solhjell benyttet ikke WWFs Earth Hour-seminar til å legge fram nye klimaløfter. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
28. mars 2012 - 11:57

På miljøstiftelsen WWFs Earth Hour-seminar på Litteraturhuset i Oslo i dag benyttet ikke den ferske miljøvernministeren anledningen til å legge fram noe klimaprogram.

Han var lite konkret, og snakket mest om at det var vanskelig å vite hva som vil skje fram mot 2050, noe som da også var temaet for seminaret.

Stoltenberg: Vil ikke garantere for klimameldingen

Holdes ikke ansvarlig

WWF er imidlertid svært ivrige etter å få lovfestet utslippskuttene på hver enkelt sektor. Det vil ifølge miljøstiftelsen gi langsiktighet og troverdighet i klimapolitikken.

Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn var enig.

– Problemet i norsk klimapolitikk er at det enkelte departement og den enkelte statsråd ikke blir holdt ansvarlig for klimakuttene som må til. Derfor må vi ha kuttene lovfestet ned på hver enkelt sektor, slik at man etterpå kan gå inn og kontrollere hvorfor ting ble gjennomført eller ikke gjennomført, sa Rotevatn.

Les også: Klimameldingen utsatt igjen

Fastholder klimaforliket

Solhjell kunne imidlertid ikke love noen klimalov.

– Mitt mål er at vi skal holde fast ved de målene vi er enige om i klimaforliket (mellom alle partiene på Stortinget foruten Frp), og i større grad vite hvordan vi kan følge det opp nå og videre fram mot 2020. Hvilke virkemidler det blir, må jeg få noen flere dager på å svare på, sa han.

Les også: Her er miljøtoppenes krav til klimameldingen

Melding i juni

På spørsmål fra Teknisk Ukeblad om det er aktuelt å lovfeste klimakuttene svarer han:

– Det er ett av forslagene jeg trenger å sette meg bedre inn i før jeg sier noe mer. Men jeg vet at det allerede er ett av temaene i diskusjonen om klimameldingen. Jeg må tenke på argumenter for og imot før jeg går inn i det, sier Solhjell.

Solhjell sier også at planen fremdeles er å legge fram klimameldingen i juni, og at dette ikke endres av at han har tatt over som miljøvernminister etter Erik Solheim.

Les også: Her er den nye miljøministeren

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.