OLJE OG GASS

Solheim støtter oljesand

WWF-generalsekretær Rasmus Hansson (t.v.) er svært skeptisk til at Norge og miljøvernminister Erik Solheim bistår Madagaskar med å utvinne oljesand. Her fra isbjørnkonferanse i Tromsø tidligere i år.
WWF-generalsekretær Rasmus Hansson (t.v.) er svært skeptisk til at Norge og miljøvernminister Erik Solheim bistår Madagaskar med å utvinne oljesand. Her fra isbjørnkonferanse i Tromsø tidligere i år. Bilde: Scanpix
Stein Jarle Olsen
1. sep. 2009 - 07:37

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim har i lang tid frontet sin motstand mot StatoilHydros oljesandutvinning i Canada.

Men Solheim bidrar også gjennom Norad-prosjektet Olje for utvikling til å støtte oljesandutvinning på Madagaskar, skriver Aftenposten.

– Uakseptabelt

Der går 36 millioner norske bistandskroner blant annet til utvikling av Bemolanga, et av verdens største uutbygde oljesandfelt.

Det er Verdens villmarksfond (WWF) svært kritisk til.

– Utvinning av oljesand er verdens verste måte å skaffe seg energi på. Det er totalt uakseptabelt ut fra et globalt klimaperspektiv, og norsk oljebistand må være en del av en helhetlig klimapolitikk, sier WWF-leder Rasmus Hansson til avisen.

Kokes

– Utvinning av oljesand fra åpne dagbrudd er ekstremt arealkrevende. All natur i området blir gravd opp, helt opp i en koker, og så kommer olje ut i den ene enden og ødelagt natur i den andre, sier Hansson.

Erik Solheim sier han ikke visste at Madagaskar-pengene gikk til oljesand, men at han vil uttrykke overfor myndighetene i landet at oljesand er en skadelig og farlig måte å produsere olje på.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.