ARKIVNYHETER

Solheim i Hitler-krangel

KRANGEL: - Det finnes fortsatt en og annen forsker som benekter at Hitler startet annen verdenskrig eller avviser at «The Big Bang» var opprinnelsen til universet, sier Erik Solheim til BT. Frp mener han latterliggjør dem.
KRANGEL: - Det finnes fortsatt en og annen forsker som benekter at Hitler startet annen verdenskrig eller avviser at «The Big Bang» var opprinnelsen til universet, sier Erik Solheim til BT. Frp mener han latterliggjør dem. Bilde: Sigurdsøn, Bjørn
Kjetil Malkenes Hovland
21. apr. 2009 - 14:35

Miljøvernminister Erik Solheim har havnet i full Hitler-krangel med Frp.

Frp kritiserte regjeringens nye kursopplegg om klima for lærere, "Klimaklok", med klimakurs med Siri Kalvig. Det fikk Solheim til å reagere.

PINLIG: - Jeg anser det som åpenbart at disse to kraftselskapene har forsøkt å kjøpe seg positiv oppmerksomhet fra energiministerens parti, sier Ketil Solvik-Olsen.
. Det fikk Solheim til å reagere.KRITISK: - Det er uholdbart av en statsråd å antyde at kritikk mot FNs klimapanel er like obskurt som å benekte at Hitler startet andre verdenskrig, sier Ketil Solvik-Olsen (Frp). Han spør om miljøvernministeren vil stoppe all kritisk tenkning. Truls Tunmo

– Det finnes fortsatt en og annen forsker som benekter at Hitler startet annen verdenskrig eller avviser at «The Big Bang» var opprinnelsen til universet, sa Erik Solheim til Bergens Tidende 20. april.

Baserer seg på forskning

Miljøvernministeren understreker at verdensledere som Obama, Merkel, Sarkozy og alle andre lands ledere baserer sin politikk på konklusjonene til forskerne i FNs klimapanel.

– Da er det interessant at vi i Norge har et parti med 20-30 prosents oppslutning som går helt sine egne veier, sier Solheim.

Han mener undervisningsmateriell må legge til grunn hovedstrømningene i vitenskapen.

– Uholdbart av en statsråd

Fremskrittspartiet mener at miljøvernministeren latterliggjør dem.

– Gjennom latterliggjøring og ”informasjonskampanjer” blir kritiske røster brakt til taushet, sier energipolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen (Frp) i en pressemelding.

– Jeg er overrasket over Erik Solheims harske sammenligning. Det er uholdbart av en statsråd å antyde at kritikk mot FNs klimapanel er like obskurt som å benekte at Hitler startet andre verdenskrig. Er det et mål å stoppe all kritisk tenkning innen klimadebatten? spør Solvik-Olsen.

Kritiserer klimaundervisningen

Frp holder fast på kritikken mot undervisningen i klimaspørsmålet, og mener at elever bare får høre om det aller verste som kan skje.

– Jeg frykter at regjeringens informasjonspakke til skolene kun skal bekrefte de verste scenarioene til FNs klimapanel. Min skepsis er ytterligere styrket etter at Solheim i BT sa at kritikken mot klimapanelet hovedsakelig går på at panelet er for moderate, sier Solvik-Olsen.

– Hører ikke hjemme

Pål Brekke er seniorrådgiver ved Norsk romsenter. Han liker ikke Solheims ordbruk.

– Denne sammenligningen hører ikke hjemme i en debatt. Det å bruke sterke personkarakteristikker bidrar ikke til en konstruktiv debatt, sier Pål Brekke til Teknisk Ukeblad.

Brekke skapte engasjement da han sa til Teknisk Ukeblad at Al Gore ikke fortjente fredsprisen fordi han bidrar til klimahysteriet.

Pål Brekke solforsker
fordi han bidrar til klimahysteriet. NYANSERT: - Jeg syns skolebarna våre fortjener en nyansert gjennomgang av klimaproblematikken enn bare de verst tenkelige scenariene, sier Pål Brekke. Ståle Andersen

Solforskeren deler Frps bekymringer for undervisningsopplegget.

Ønsker nyanser

– Jeg syns skolebarna våre fortjener en nyansert gjennomgang av klimaproblematikken enn bare de verst tenkelige scenariene, sier Pål Brekke.

Fremskrittspartiet har blitt latterliggjort for sitt syn på klimaendringer i mange år. Carl I. Hagen mente man kunne gjøre noe for å stoppe vulkaner for å stoppe CO2-utslipp, og Siv Jensen viste til at vikingene opplevde en varm periode på tross av at de ikke kjørte bil.

– For ti år siden sa Carl I. Hagen at klimamaset snart ville gå over. Frp var helt på jordet da, og er det fortsatt. Klimaendringene er i full gang og vi er nødt til å ta innover oss denne dødelige trusselen mot mennesker mange steder i verden, sier Erik Solheim til BT.

Redd for overdrivelser

Etter klimamøtet i København i vår kom det en uttalelse fra sekretariatet for konferansen som sa at det ikke finnes noen unnskyldning for ikke å handle nå.

Flere forskere mente at uttalelsen gikk for langt, og lurer på hvilke handlinger man egentlig etterlyser. Mike Hulme ved University of East Anglia mente at sekretariatet ikke snakket på vegne av de 2500 forskerne på møtet.

Yadvinder Malhi ved Oxford var kritisk til at uttalelsene bare fokuserte på de verste scenariene. Mer om den diskusjonen på Dot Earth-bloggen i New York Times.

Mer ekstremvær

Erik Solheim mener at FNs klimapanel er for moderate. Han mener også det er belegg for at klimaendringer fører til mer ekstremvær.

– Skogbranner, sykloner og oversvømmelser har eksistert siden tidenes morgen. Det er bare å lese om Noas ark, for eksempel. Men vi ser klare trekk til at det forsterkes. Det er sterke indikasjoner på at klimaendringer skaper mer ekstremvær, sa Solheim til Teknisk Ukeblad i mars.

Har kurset 25.000 barn

Kurslederne for "Klimaklok", som Solvik-Olsen kritiserer, er Siri Kalvig og Tobias Thorleifsson. De har holdt foredrag for skoler i flere omganger, og har talt for til sammen 25.000 elever i alle landets fylker.

Kurset Klimaklok startet 16. april og skal holdes over hele landet.

- Lærere har en stor påvirkningskraft ovenfor dagens unge. Det kan være vanskelig å følge med på all informasjon om klimaet, så i dette kurset skal vi hjelpe dem med å rydde opp i fakta og systematisere kunnskapen. Lærerne får også med seg læremidler etter å ha gått på kurset, sa Siri Kalvig og Tobias Thorleifsson i en pressemelding før kursene startet.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.