NATURVITENSKAP

Solforskning med norsk vri

GIGANTISKE: Superkraftige sol-eksplosjoner utløses av at sterkt magnetisert gass ¿ altså plasma ¿ bryter gjennom solens gassoverflate nær et kraftig magnetfelt. Plasmaboblen og magnetfeltet kolliderte og utløste de kolossale energimengdene. Den lille blå flekken er vår egen klode, sammenlignet med gassutblåsningen!
GIGANTISKE: Superkraftige sol-eksplosjoner utløses av at sterkt magnetisert gass ¿ altså plasma ¿ bryter gjennom solens gassoverflate nær et kraftig magnetfelt. Plasmaboblen og magnetfeltet kolliderte og utløste de kolossale energimengdene. Den lille blå flekken er vår egen klode, sammenlignet med gassutblåsningen! Bilde: NASA
Stein Bekkevold
19. apr. 2005 - 08:02

De spennende dataene fra satellitten skal fra Svalbard sendes til Det europeiske datasenteret i Astrofysisk Institutt på Blindern i Oslo.

Senteret er under oppbygging. En rekke forskere er allerede i full sving med å lage analyseprogram til et av satellittens teleskoper. De vil også analsyere en rekke av observasjonene rett etter oppskytingen.Ny viten om Solen

Solar B vil gi forskerne et helt nytt bilde av solens atmosfære. Forskerne har til nå brukt bilder og data fra solsonden SOHO og satellitten Trace.

Analyser ved Mullard Space Science Lab i Storbritannia har vist at det finnes såkalte domino-utbrudd på Solens overflate: Et stort ”flare” som følges av et neste og ett til.

5000 atombomber

En stor slik ”trippel-flare” i 2002 er nå ferdig analysert. Det viser seg ifølge seniroforsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter at dette utløste en energi lik 5000 atombomber.

Gass ble slynget ut fra Solen i alle retninger med en hastighet på + 700 000 km/h. Analysene viste også at temperaturen midt i eksplosjonsområdet kom opp i over 20 millioner grader.Les mer om: