INDUSTRI

Solcellesilisium til jul

Finn Halvorsen
11. sep. 2008 - 10:42

KRISTIANSAND: Vi snakket med teknologidirektør Ragnar Tronstad hos Elkem Solar for to år siden. Da hadde han, sammen med en forholdsvis begrenset stab, jobbet intenst med å utvikle en metode for framstilling av solcellesilisium med vesentlig mindre energiforbruk enn konkurrentene.

Tronstad var dessuten svært fornøyd; styret i Orkla ASA, som eier Elkem Solar, hadde nettopp gitt grønt lys for investering av 2,7 milliarder kroner i en fabrikk for metallurgisk framstilling av solcellesilisium. Den skulle ligge i Norge ved ett av Elkems allerede eksisterende industrianlegg.

Les også:

Fortsatt fornøyd

Tronstad er fortsatt fornøyd. For det første falt valget på Fiskaa Verk i Vågsbygd, hvor Tronstad sitter med sin utviklingsavdeling. Dessuten kan han, en smule stolt på bedriftens vegne, fortelle at framdriften går som planlagt.

– Vi har testet alle fem trinnene i prosessen med gode tilbakemeldinger fra både kunder, som for eksempel Q-Cells, og fra norske, tyske og nederlandske forskningsinstitutter som vi samarbeider med, sier han. Resultatene ble for øvrig publisert på den store årlige solcellekonferansen 23rd European Photovoltaic Solar Energy Conference and Exhibition i Valencia nylig.



Fem trinn

Produksjonen skjer i fem selvstendige prosesser som starter med framstilling av metallurgisk grad silisium. Produktet går så gjennom avanserte renseprosesser for å fjerne uønskede forurensninger. Etter slaggbehandling, syrebehandling og rettet størkning, kuttes forurensningene bort og produktet får riktig størrelse i et etterbehandlingsanlegg. Deretter vaskes og pakkes de rene silisiumbrikkene før skipning.

– Hver prosess blir en egen virksomhet som samarbeider tett med resten av verdikjeden, sier Tronstad. Den første prosessen er startet og i drift, mens det er en hektisk virksomhet på Fiskaa for montering av alt det nødvendige utstyret for de siste fire trinnene. Såpass hektisk at Tronstad ba pent om å slippe å ta med TUs utsendte på omvisning i fabrikken.

Tronstad anslår at det i disse dager kan være såpass mange som 750 mennesker i aktivitet inne på området.

– Når vi er i operativ drift, vil antallet ligge på ca. 150 mennesker som jobber i fem skift. I tillegg kommer administrasjonen. Ved juletider vil alt være klart. Da vil vi ha en fabrikk som i løpet av et års tid vil øke produksjonen til 5000 tonn rensilisum pr. år, sier Tronstad.

Han forteller også at store deler av produksjonskapasiteten er solgt helt frem til 2018.

Les også:

Neste fase

– Vi søker dessuten etter flere folk som skal inn i opplæring for neste fase, sier Tronstad.

Han presiserer at det ennå ikke er tatt noen formell avgjørelse om neste byggetrinn, og heller ikke om hvor dette eventuelt skal ligge.

– Vi vil første høste erfaring fra denne første fabrikken, sier han.

Men det ligger klart i kortene at Elkem Solar vil utvide kapasiteten etter hvert. Tronstad og hans stab er allerede godt i gang med forskning og utvikling for å kunne bygge en enda bedre fabrikk i neste omgang.

– Time-to-market er for oss som for de fleste andre en kritisk faktor. Vi ser derfor spesielt på forenklinger i produksjonen som kan redusere både implementeringstid og kostnader.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.