Solcelleselskap ser til utlandet

Solstormen natt til onsdag 13. desember 2006 kan skape problemer for astornautene om bord på Discovery. To spaserturer skal etter planen gjennomføres denne uka for å bygge ut mer av ISS og klargjøre det nye solcellesystemet. (Bilde: NASA-SOHO)
(Bilde: NorSun)
  • Kraft

I løpet av neste år skal Norsun bestemme hvor deres neste fabrikk skal ligge. Det er langt i fra sikkert den blir plassert i Norge.

Vurderes nå

- Det hadde vært mer åpenbart å etablere seg i Norge dersom myndighetene hadde hatt en mer aktiv politikk på fornybar energi generelt. Forskning og utvikling er en betydelig del av helhetsbildet. I hvilken grad vi kommer til å investere mer i Norge eller utlandet, er noe vi vurderer i øyeblikket, sier aministrerende direktør i Norsun, John Hindar til Klassekampen.

Norsun vil bygge flere fabrikker i framover, og hvor disse vil ligge, avhenger av finansieriengen. Hindal viser til at solcelleindustrien er en kapitalintensiv industri.

Finansieringsordninger

USA og europeiske land, som Storbritannia, Tyskland og Sverige, har gunstige finansieringsordninger for å stimulere til økt produksjon av fornybar energi.

- Dersom det fantes gunstige finansieringsordninger i Norge ville det ha vært en mer åpenbar beslutning å investere her, sier Hindar til avisen.

Direktøren mener REC, Elkem Solar, Fesil og Norsun har skapt et stort miljø med stor aktivitet i Norge, men at det hadde vært en fordel om myndighetene hadde fulgt opp med tilsvarende aktivitetsøkning også når det gjelder forskning og kompetanseheving.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå