SOLKRAFT

– Solceller er kraftbransjens svar på smarttelefonen

Står overfor de største endringene på over 100 år.

Solcellenes inntog er med på å skape de største endringene i kraftbransjen på over 100 år, mener Bjørn Thorud i Multiconsult.
Solcellenes inntog er med på å skape de største endringene i kraftbransjen på over 100 år, mener Bjørn Thorud i Multiconsult. (Bilde: Colourbox)

Står overfor de største endringene på over 100 år.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Kraftbransjen står overfor de største endringene på 100 år - og det er bare et spørsmål om tid før den norske kraftbransjen møter konkurranse fra blant annet globale kraftselskap som har tatt inn over seg de nye tidene.

Det mener en av Norges fremste solenergieksperter, Bjørn Thorud i Multiconsult.

En av de viktigste driverne er såkalt distribuert eller desentralisert kraftproduksjon, hvor selskap spesialiserer seg for eksempel på å distribuere strømmen for tusenvis av privatboliger som har montert nettilknyttede solpanel på taket. 

Thorud drar sammenlikninger til situasjonen da Iphone ble lansert for snart ti år siden. Ingen forstod helt ringvirkningene av det som skulle komme.

– Nå får vi se hvilke «apper» som kommer, sier Thorud til Teknisk Ukeblad. Han sikter til hvilke tjenester og produkter som blir utviklet i det nye markedet som solcelleanleggene skaper.

Synspunktene kommer frem i en artikkel i fagtidsskriftet Praktisk Økonomi og Finans.

Som et stort kraftverk

Uten smarttelefonen ville det blitt langt vanskeligere å for eksempel lage tjenester som kan vise sanntids trafikkinformasjon i et kart. 

– Det er en aggregert tjeneste, som ikke hadde hatt noen verdi dersom det bare var en mann som kjørte rundt med dette, sier Thorud.

På samme måte mener han at solceller begynner å bli enda mer interessant nå - når det begynner å bli mange anlegg.

– Knytter du sammen tusenvis av slike små kraftverk, kan de oppføre seg som et stort kraftverk, forteller han.

Se til USA og Tyskland

Thorud mener vi bør se til Tyskland og USA for å forstå det som skjer.

Han trekker frem det tyske selskapet Sonnen som selger batterier og tilbyr tilgang til et slags kooperativ der medlemmene kan selge strøm til hverandre direkte - Sonnencommunity.

– I tilfellet med Sonnen har man etablert en egen markedsplass for solkraft, men lignende markedsplasser kan også settes opp helt uten sentrale servere hvis de baseres på blockchain-teknologi, forteller han.

Blockchain er samme teknologi som har muliggjort den digitale valutaen bitcoin.

Thorud viser til at det foregår flere tester av slike blockchain-baserte kraftmarkeder. Blant annet et forsøk i New York, som er omtalt av New Scientist. Der handler naboer elektrisk kraft av hverandre, uten at sentrale servere fører regnskap.

Thorud tror vi kommer til å se stadig flere slike tjenester med krafthandel i likemannsnettverk (peer-to-peer).

– Det er kjempespennende og helt revolusjonerende, du handler utenfor det sentrale markedet. Du kan kjøpe strøm på samme måte som om du skulle kjøpt melk og ost direkte hos bonden, sier han.

I Norge mener han at Otovos Nabostrøm-konsept og Smart Energis «smarte nabolag» er et skritt i denne retning.

Han mener at slike tjenester kan bli en konkurrent til den nordiske kraftbørsen Nord Pool.

Nye forretningsmodeller

Thorud mener veksten i solenergianlegg skyldes like mye fremvekst av nye forretningsmodeller som teknologiutvikling.

«Oppsummert kan man si at 'solenergirevolusjonen' skyldes 50 prosent teknologiutvikling og 50 prosent innovative forretningsmodeller», skriver Thorud i artikkelen.

Han sikter både til at det er blitt enklere å skaffe seg slike anlegg, på grunn av ulike leasingmodeller, som for eksempel Otovo.

I tillegg mener han at tjenester, som øker verdien av solcelleanleggene, er sentralt. Han nevner smarte styringssystemer, mikronett og virtuelle kraftverk som eksempler.

«Burde forbys»

Har kraftbransjen i Norge tatt utviklingen inn over seg?

– Jeg skal ikke nevne noen navn, men jeg har hørt folk i bransjen si at solceller burde forbys i Norge. Det har vært sagt ved flere anledninger, sier Thorud.

Likevel mener han at mange selskaper har snudd seg rundt. Han trekker blant annet frem Trønder Energi, NTE, Lyse og Fredrikstad Energi.

– De ser at kunder kjøper solcellepaneler, og ønsker å være med på dette, sier han.

Fra kraftbransjen får han ofte spørsmål om hvorfor folk ønsker å bygge solcelleanlegg når det ikke er lønnsomt.

– De regner på solcelleanlegget som om det var et vannkraftverk. Og da har de i utgangspunktet regnet feil, fordi det er ikke sånn kunden tenker, sier han.

Han trekker blant annet frem at flere vil sammenlikne installasjon av solcelleanlegg med Enøk-tiltak. Dersom alternativkostnaden er mer isolasjon eller nye vinduer, så kan ofte et solcelleanlegg komme vinnende ut.

– Det samme gjelder for bygningsintegrerte solceller hvor alternativkostnaden ikke er kraftpris, men kostnaden for fasadematerialer per kvadratmeter. Solceller i fasaden gir for øvrig veldig god kraftproduksjon på vinteren når strømprisene er høye, legger han til.

Skånet frem til nå

«Med solceller på taket åpnes døren for IT-bransjen inn i kraftmarkedet,
og det med en dynamikk og et tempo som kraftbransjen har blitt skånet for frem til nå», skriver Thorud i artikkelen.

Han mener den nordiske kraftbørsen Nord Pool i fremtiden vil møte konkurranse fra aktører som bruker blockchain-teknologi. Thorud legger til at det også kan hende at denne kraftbørsen blir basert på blockchain, han viser til at Nasdaq allerede er i gang med uttesting av denne teknologien.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå