INDUSTRI

Solceller er eneste lyspunkt

Knut E. Sunde (t.v) og Stein Lier-Hansen i Norsk Industri under presentasjonen av konjunkturrapporten 2008.
Knut E. Sunde (t.v) og Stein Lier-Hansen i Norsk Industri under presentasjonen av konjunkturrapporten 2008. Bilde: Per Erlien Dalløkken
Per Erlien Dalløkken
22. jan. 2008 - 13:15

På tross av at industrien i Norge har vokst eventyrlige 45 prosent de siste tre årene, står investeringene på stedet hvil.

De tre solcelleselskapene står for nesten all investeringsvekst blant norske industribedrifter i denne perioden, viser konjunkturrapporten til Norsk Industri, som ble presentert i dag.

Følger ikke opp

– Det er påfallende hvor lite fastlandsindustrien har investert i denne langvarige høykonjunkturen. Det er dette som bekymrer meg mest, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen.

Norsk Industris oversikt viser at de to høykonjunkturene på 1980- og 1990-tallet ble fulgt opp av økte investeringer. Det er ikke tilfelle i oppgangstidene de siste tre-fire årene.

Rammebetingelser

– Dette er alvorlig. For det er ved å investere i høyteknologisk produksjonsutstyr og få ned lønnsandelen vi kan kompensere for at vi er et høykostland, sier Lier-Hansen.

Ifølge ham skyldes det manglende investeringsviljen først og fremst uforutsigbarhet og kostnader knyttet til energipriser og kvotehandel, samt ei særnorsk og dårlig avskrivingsordning på maskiner og utstyr.

– Ingen kansellerte ordrer

Konjunkturrapporten bygger på opplysninger fra bedrifter med til sammen 90.000 ansatte og en samlet omsetning på cirka 200 milliarder kroner. Dataene er samlet inn i desember 2007, altså før børsfallet.

Men ifølge bransjepolitisk direktør Knut E. Sunde er det ingen driftsmessige konsekvenser for norske industribedrifter. Ennå.

– De aller fleste har minst ett års ordrereserver, og ifølge de mange topplederne jeg har snakket med, er det ingen tegn til kanselleringer. Men det er klart; skulle dette vedvare, blir det en annen skål, forteller Sunde.

Åtte i '08

Norsk Industris analyse konkluderer med åtte prosent vekst i 2008. Sunde beskriver det som at den råeste konjunkturen er i ferd med å gå inn for landing.

Samtidig har ikke alle piler pekt rett til værs heller i fjor. Selv om halvparten av bedriftene rapporterer om resultatforbedring, må 40 prosent regnskapsføre dårligere resultat enn året før.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.