Solberg: Solvik-Olsens avgang et stort tap

Statsminister Erna Solberg (H) understreker at hun ikke ser på Ketil Solvik-Olsens (Frp) uttreden av regjeringen som et farvel med norsk politikk.

Statsminister Erna Solberg holdt pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg i Oslo fredag sammen med Terje Søviknes og Ketil Solvik-Olsen som nå trer ut av regjeringen
Statsminister Erna Solberg holdt pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg i Oslo fredag sammen med Terje Søviknes og Ketil Solvik-Olsen som nå trer ut av regjeringen Åserud, Lise
NTB
31. aug. 2018 - 12:19

– Jeg vil takke Ketil Solvik-Olsen for mer enn hans bidrag som samferdselsminister, sa Solberg, som snakket varmt om Frp-nestlederens bidrag til å få på plass hennes regjeringer.

– Du var en viktig bidragsyter i Nydalen for å få på plass samarbeidsavtalen og regjeringserklæringer både i 2013 og i 2018, sa statsministeren på en pressekonferanse etter endringene i regjeringen fredag.

– Jeg ser fram til å fortsette å samarbeide med deg i fremtiden. Dette er ikke et farvel til politikken, sa hun og uttrykte håp om å kunne si «på gjensyn» til Solvik-Olsen.

– Vil være et tap

Frp-nestlederen flytter det neste året til USA, hvor hans kone har fått seg jobb som barnelege. Han erstattes av partifellen og tidligere landbruksminister Jon Georg Dale. Hans stol igjen overtas samtidig av Bård Hoksrud, som den siste tiden har vært helsepolitisk talsperson for Frp på Stortinget.

Solberg fremholdt flere ganger at hun ser på Solvik-Olsens avgang som et stort tap, men at regjeringsprosjektet ikke er svekket av den grunn.

– Den historien som var mellom fire partier og den daværende partiledelsen, har nå grunnfestet seg i et regjeringsprosjekt som har vart i fem år, sa statsministeren på spørsmål fra NTB.

På pressekonferansen fremholdt hun også at det har vært jobbet med fredagens bytter siden før sommeren, ettersom både olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) og Solvik-Olsen hadde uttrykt ønske om å gå av.

Bare Siv Jensen igjen

Siden Høyre og Fremskrittspartiet gikk sammen i regjering i 2013, er nå bare partileder Siv Jensen igjen av Frps opprinnelige mannskap.

Tidligere i år har Sylvi Listhaug måttet gå av som justisminister, og Per Sandberg ble nylig tvunget til å trekke seg som fiskeriminister. Dermed har fire Frp-profiler forlatt regjeringen det siste halvåret.

Men Solberg viser til at det ikke har vært flere utskiftninger i hennes regjering enn i de rødgrønnes regjeringstid.

I januar i år gikk også Venstre inn i regjeringen, som imidlertid er avhengig av støtte fra KrF for å få flertall i Stortinget.

Hjem til barna

Terje Søviknes gikk fredag av som olje- og energiminister og blir erstattet av Kjell-Børge Freiberg.

– Det er en riktig beslutning å dra tilbake til Os. Jeg trenger mer tid til familien og ikke minst mine to barn på 14 og 11 år. Jeg vet at de venter på meg i kveld og er veldig glade for at «pappsen» nå kommer hjem, sier Søviknes.

– Dette gir meg mulighet til å ta tilbake ordførerstolen i Os og satse med tanke på kommunevalget neste år, la han til.

Solvik-Olsen beskrev tiden i regjeringen som en fantastisk reise etter at Høyre, Frp, Venstre og KrF begynte sine uformelle samtaler i 2012.

Senere fredag skulle det være nøkkeloverrekkelser i samferdselsdepartementet, landbruksdepartementet og Olje- og energidepartementet.

LES OGSÅ: Ketil Solvik-Olsen går av som samferdselsminister

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.