OLJE OG GASS

Solberg: – Det vil være behov også for fossile energikilder i fremtiden

Ingen solnedgang enda, sier statsministeren.

Olje- og gassnæringen vil være Norges største næring i 20-30 år til, mener statsminister Erna Solberg (H).
Olje- og gassnæringen vil være Norges største næring i 20-30 år til, mener statsminister Erna Solberg (H). Bilde: Tale Sundlisæter
NTB NTB NTB
5. mars 2015 - 15:49

Olje- og gassnæringen vil være Norges største næring i 20-30 år til, mener statsminister Erna Solberg (H).

Disse trøstens ord falt da hun åpnet Norsk olje og gass' årskonferanse i Oslo torsdag. Foran et stort bilde av en oljeplattform i solnedgang og ordet «Brytningstid» i krigstyper snakket hun om behovet for omstilling.

Hun viste til sin egen nyttårstale, der hun sa at toppunktet for næringen trolig er nådd, men understreket nå at den fortsatt vil være stor.

– Det vil være behov også for fossile energikilder i fremtiden. Jeg har stor tro på at petroleumsnæringen vil komme styrket ut av omstillingen, sa hun.

Les også: Sa opp 700 ansatte – nå søker Aibel etter ingeniører igjen

«Nøktern næring»

Til NTB sier statsministeren at hun ikke opplever at næringen etterspør endrede rammer fra politikerne for å hjelpe bedriftene nå som oljeprisen har falt kraftig.

– Jeg opplever at det er en veldig nøktern næring som vil hente inn potensialet for å jobbe smartere og få ned kostnadsnivået, sier hun, og viser til at mange av «de beste hodene» var hentet inn til denne bransjen.

Budskapet fra statsministeren er at det langt fra er noen krise, men at andre næringer må stå for mer av veksten for å sikre velferden.

Regjeringens «plan B» dersom situasjonen skulle bli enda vanskeligere, er å sikre folk arbeid, sier hun.

– Det dreier seg først og fremst om å skape varige nye arbeidsplasser og et differensiert næringsliv, så vi er litt mer robuste mot oljeprisendringer, sier hun til NTB.

Men hun konstaterte at hun og andre politikere ikke har fantasi til å peke ut hvilke næringer som skal ta over for olje og gass. Som eksempel viste hun til Telenor som henter en god porsjon inntekter av at noen ser på andre som spiller dataspill.

– Hvem i denne herretunge forsamlingen hadde sett for seg det, spurte hun.

Les også: Her ser du hvorfor oljeprisen faller

Ute om 20 år

En meningsmåling bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass har fått utført, viser at en av fire nordmenn tror fornybar energi har tatt over for olje gass alt om 20 år, og over 40 prosent tror næringen ikke lenger vil være viktig for norsk økonomi og velferd etter 2035.

Fra konferansier Siri Lill Mannes fikk Solberg spørsmål om olje- og gassnæringen har et imageproblem.

– Der tror jeg du kan dele Norge i to. På Vestlandet er inntrykket bare positivt. På Østlandet er det større imageproblem. Det skyldes at man rett og slett ikke har sett hvilket fantastisk teknologieventyr dette er, sa hun.

Statsministeren gjentok budskapet om at norsk gasseksport til Europa er et viktig bidrag i overgangen til mer miljøvennlige energikilder. Samtidig oppfordret hun topplederne som var samlet på Oslo Plaza til å lete etter ideer som vil føre til lavere klimautslipp i forbindelse med utvinningen.

– Det finnes utrolig mye kreativitet i forskningsavdelingene, sier hun.

Les også:

I november i fjor var 1859 rigger i gang i USA. Til sommeren kan det være færre enn 900

Mann falt i sjøen i Barentshavet

Stanser hundrevis av rigger: Kan gi hopp i oljeprisen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.