ROMFART

Sola fanget av Hinode

Mona Strande
2. nov. 2006 - 07:00

Hinode ble skutt opp fra Japan 22. september, og har nå med suksess sendt bilder fra alle sine tre instrumenter.

Bedre enn ventet

Både røntgenteleskopet, det optiske teleskopet SOT (Solar Optical Telescope) og UV-spektrometeret EIS (Extreme Ultraviolet Imaging Spectrometer) fungerer som det skal.

Bildene fra SOT holder ikke bare hva det har lovet hva skarpe bilder angår, men hele instrumentpakken til teleskopet leverer data av enda høyere kvalitet enn forventet. Disse instrumentene skal måle solas magnetfelt.

Norsk forskningsgrunnlag

UV-spektrometeret EIS fungerer også som det skal. Dette vil gi de norske forskerne som deltar i analysen av disse opplysningene masse informasjon å jobbe med i årene fremover.

- Dette er meget gode nyheter for solforskere verden rundt. Det er mange som har ventet spent på om instrumentene og optikken har tålt de enorme påkjenningene som en oppskyting fører med seg, sier seniorrådgiver Pål Brekke, Norsk Romsenter.

Norge sentalt

Norsk Romsenter har fått en bekreftelse fra Universitetet i Oslo og Kongsberg Satellite Services om at de har bestått eksamen i henhold til kravspesifikasjonene fra ESA.

Dermed er første del av kontrakten på 60 millioner kroner oppfylt, og arbeidet med datanedlesing og distribusjon begynner.

- Norge blir nærmest nervesentralen for Hinode. Vi står for både nedlesing av data og distribusjon til solforskere verden over, sier Brekke.

Full rulle i desember

Det er testbilder som er offentliggjort nå, og flere slike vil komme de neste ukene.

Instrumentene vil bli utprøvd i forskjellige operasjonssekvenser før satellitten starter med kontinuerlige observasjoner. Det antas at dette vil skje i midten av desember.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.