NYHETER_BYGG

Sol på Det norske hus

Malmø: Det norske hus, som er Norges bidrag til boligmessen Bo01, varmes opp med sollys og gass. Elektrisitet er kun brukt til lys, til brune- og hvitevarer og til annet elektronisk utstyr. Det 145 kvadratmeter store boarealet med takhøyde 2,60 meter krever et energiforbruk på under 100 kWh/m2 per år. Dette er rundt 30 prosent mindre enn en vanlig, nybygd svensk villa.

Huset har vannbåren varme i alle rom. Langs hele sydveggen ligger en uoppvarmet glasskledd svalgang hvor inngangspartiet og trappene mellom de to hovedetasjene befinner seg. Svalgangen fanger solenergi og forsinker og demper dermed varmetapet fra bygningen.

På toppen av taket står vannsolfangere til oppvarming av vann, som igjen varmer opp huset og vann i kranene. Systemet er automatisk kontrollert, og brukerne av huset kan selv regulere varmen i hvert rom ved hjelp av termostater. Når solenergien ikke er tilstrekkelig, suppleres oppvarmingen av det vannbårne systemet med gass.

Huset har også et enkelt, balansert ventilasjonssystem med varmegjenvinner. I soverom og stue er systemet supplert med filtrert og forvarmet ventilasjonsluft.

Det årlige energiforbruket er beregnet til godt under ØkoByggs grenser for lavenergibygg.

Selmer Skanska og Statoil har levert varme- og ventilasjonsløsningene til prosjektet sammen med konsulenten Erichsen & Horgen A/S. Sivilarkitekt Bjørn Larsen har tegnet boligen, og Selmer Skanska Bolig AS har stått for utførelsen.

Villa Yxhult

Også det svenske bidraget, Villa Yxhult, fokuserer i stor grad energiforbruk og økonomi. Arkitekten bak – professor emeritus Bengt Hidemark – har arbeidet med eksperimenthus og varmegjenvinning siden slutten av 1950-tallet. Han har bygget villaen i lettbetong, fordi materialet etter hans mening er velegner for å oppnå lavt energiforbruk til oppvarming.

Professoren er tilhenger av å bruke fornybar solenergi til oppvarming. Han mener solen kan dekke minst 20 prosent av varmebehovet i et hus. Villa Yxhult har derfor fått 50 kvadratmeter med energiglassruter, og betongveggene er 45 cm tykke, med en U-verdi på 0,24 W/m2K.

Et fjernvarmeanlegg og vannfylte radiatorer varmer opp huset. Den dobbeltisolerte varmegrunnen på huset er en fraluftsventilert krypkjeller. Et aggregat gir effektiv ventilasjon i huset, og en varmeveksler gjør bruk av den brukte ventilasjonsluften. Sommerstid kan aggregatet brukes til å kjøle ned luften innvendig.

Økonomiske svensker

Prisen er bestandig det første publikum spør etter når de kommer til Villa Yxhult, forteller energirådgiver Joachim Åberg fra Ystad/Tornelilla. Deretter kommer spørsmål rundt energiforbruk og alternative oppvarmingsformer.

Svenske myndigheter både informerer og lokker med økonomiske tiltak for å få bort direkte elektrisk oppvarming av hus.

– Selv om oljeoppvarming er den mest brukte oppvarmingsformen hos oss, er mange bekymret for el-energiforbruket etter nedleggingen av atomkraftverket Barsebäck, forteller Åberg.

Hver kommune har fått tilskudd til å ansette energirådgivere i en fireårsperiode. I tillegg får hver husstand opptil 30.000 kroner i tilskudd for å legge om til alternative energiformer.

Ett av de to svenske bidragene til European Village på Bo01 er et framtidshus i tre etasjer med uorganiske materialer i bæringer og fasader. Huset med ca 170 kvadratmeter boflate på tre plan er allerede solgt. Kjøperen får med seg to store balkonger og en opparbeidet uteplass mot en kunstig laget kanal. Prisen er 5,5 millioner svenske kroner. Den 273 kvadratmeter store tomten er ikke inkludert i prisen og koster 750.000 SEK.

Huset er bygd opp med en stålstamme. Fasadene i glass og fibersementplater. Bruken av ikke-organisk materiale i konstruksjonen gir ifølge byggherren en tørr byggeteknikk, og garantert fuktsikker bygning. Valget av mekaniske tilslutninger skal gjøre det enkelt å bygge om huset. Kildesorteringen skal også være grei dersom huset må rives.

I første etasje finnes kjøkken, dusj og wc samt vaskerom, hverdagstue som delvis er åpent helt opp til øverste etasje, samt spisestue.

I andre etasje er det et soverom, allrom og bad med badstu og på øverste etasje et allrom, to soverom og wc.

Alle våtrom har gulv i helsveiset rustfri stålplate. Veggene er av glass, og sanitærinnredningen i rustfritt stål. Over stålplaten i gulvet er det lagt løse trelemmer i motstandsdyktig lerk.

Les mer om: