NYHETER_BYGG

Sol over byggmarkedet

Grunnen til at det blomstrer i BA-næringen er lave renter, bedre arbeidsmarked, bedre tilgang på boligtomter i de større byene og prosjekter som har ligget på vent siden 2003. Nivået har ikke vært høyere siden 1980-tallet. Arkivfoto
Grunnen til at det blomstrer i BA-næringen er lave renter, bedre arbeidsmarked, bedre tilgang på boligtomter i de større byene og prosjekter som har ligget på vent siden 2003. Nivået har ikke vært høyere siden 1980-tallet. Arkivfoto Bilde: arkiv

Prognosene Byggenæringens Landsforening (BNL) og Prognosesenteret nylig la frem, viser stort oppsving i aktiviteten. Grunnen er først og fremst lysere utsikter for norsk økonomi.

Administrerende direktør i BNL, Sverre A. Larsen, er meget tilfreds med fremtidsutsiktene. Byggeaktiviteten vil føre til sunnere prisutvikling innen boligmarkedet.

Men han oppfordrer myndighetene til å fortsatt prioritere vedlikehold av skolebygg. Likeså må Stortinget følge opp nasjonal transportplan med faktiske bevilgninger.

Det er Kjell Senneset i Prognosesenteret som har stått for rapporten sammen med BNL. Han sier det kan bli igangsatt 28.000 boliger i år.

Det er 20% mer enn forrige år. Økningen i boligareal er likevel bare 10%. Det kommer av at boligene blir mindre. Andelen blokker og studentboliger øker, særlig i Oslo. Det er stort sett hovedstaden som drar opp boligtallene - sammen med Bergen og Trondheim.

Det er stor mangel på boliger. Men det er usikkert hvor stort etterslepet er. En grunn til usikkerheten er økende omprioriteringen av næringsbygg til boliger - som ikke registreres. Det antas at etterslepet er på rundt 30.000 boliger.

Antall næringsbygg og fritidsboliger skyter i været. Det bygges årlig en million kvadratmeter fritidsboliger og garasjer i Norge.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.