KRAFT

Sol og vind driver festivallivet

Julie Serritslev lar vind og sol gi energi til lys og lyd i teltet på Roskilde-festivalen.
Julie Serritslev lar vind og sol gi energi til lys og lyd i teltet på Roskilde-festivalen.Bilde: Lars Bertelsen / Ingeniøren
Dag Yngve Dahle
3. juli 2008 - 07:05

En liten vindturbin på toppen av telttaket og et solcellepanel hengende like under.

Det gir Serritslev og gjengen energien de trenger for ha lys og lyd i teltene under festivalen, skriver danske Ingeniøren.

For tredje gang har vennegjengen satt opp det de kaller Camp Positive Energy på festivalområdet.

Vindmølle lader mobilen

Lader mobiler

Alle som har vært på musikkfestival, vet at tilgang til strøm er viktig - for eksempel for å få ladet de festivalessensielle mobiltelefonene.

- Strøm er en stor mangelvare her. Folk er svært nysgjerrige og kommer hele tida bort for å spørre om hva det er vi har på teltet. Mange synes det er kult. Ja, hvis de da ikke maser om å få lade mobiltelefonen sin med strømmen vi generer her, sier Serritslev, som til daglig er ingeniørstudent ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU), til avisa.

Lyd og lys

Det sol- og vinddrevne batteriet deres driver to høyttalere, flere katoderør samt to LED-lys til diskokula som henger fra telttaket. I tillegg er det altså muligheter for lading av mobiltelefoner.

I de to foregående årene har gjengen kun hatt et solcellepanel til rådighet i leiren. I år har de utvidet med en liten vindturbin. Den genererer 72 watt ved en en vind på ti meter i sekundet.

Metanolplaner

Planene for neste år er allerede klare:

- Jeg vil ha bioetanol, sier Julie Serritslev.

- Men man kan ikke brenne noe her på campingområdet, sier studiekollega Peter Kamby. Han foreslår:

- La oss heller gå for brenselsceller og metanol. Så får vi sørge for at svenskene ikke drikker det når de går tomme for øl, sier Kamby.

Vindturbin eksploderer

Verdens største havvindmølle

Les mer om: