ARKIVNYHETER

Sol-banan på himmelen

Om morgenen lørdag 31. mai opplever vi den største solformørkelsen i Norge på nesten 50 år.

I mesteparten av landet dekker Månen drøyt 90% av sola på det meste og da vil bare en tynn "banan" av Solen være synlig. Formørkelsen er synlig i hele landet.

Fenomenet kan bli et av de mest iøynefallende himmelfenomener i Norge i det 21. århundre og noe vi aldri har sett maken til!

Formørkelsen blir vist live på nettstedene www.astronomi.no (norsk) og www.astronomy.no (engelsk) og på storskjerm i Frognerparken.

Unik formørkelse

Under formørkelsen vil det bli merkbart mørkere, lyset vil få et mystisk sølvaktig preg og flere underlige fenomener vil opptre.

Formørkelsen er ringformet på Grønland, Færøyene, Island og lengst nord i Skottland. Værforholdene i disse områdene er som regel ugunstige med mye skyer. Siden Solen dessuten står veldig lavt, er sjansene for å få oppleve fenomenet derfra dessverre små.

I Norge er værforholdene ofte langt gunstigere på denne årstiden. Værprognosene er nå svært lovende. Formørkelsen er større sett fra Norge enn den er i landene lenger øst og sør.

Norge er trolig det gunstigste området i verden for å oppleve denne formørkelsen. Norsk Astronomisk Selskap og Astrofysisk institutt, UiO vil derfor vise fenomenet "live" på internett slik at hele verden kan ta del i denne spektakulære begivenheten.

Siden Solen står lavt under formørkelsen, kan den bli blant de vakreste vi har hatt. Når Solen eller Månen står lavt over horisonten, virker de mye større og mer imponerende enn ellers. Å få oppleve en så stor formørkelse når Solen står lavt ventes derfor å bli en unik opplevelse!

Solformørkelse i Frognerparken

Formørkelsen kan oppleves på et stort arrangement i Frognerparken. Dette er et av de gunstigste områdene i Oslo og gir dessuten en praktfull ramme rundt formørkelsen.

Formørkelsen blir vist "live" fra andre steder i landet på en 35 m2 storskjerm. Utenom selve formørkelsen vil Solen bli vist på skjermen med spesielle teleskoper, blant annet ett som viser Solens gigantiske flammetunger. Såvidt vi vet har dette aldri vært gjort noe sted i verden tidligere!

Formørkelsen vil bli vist på en sikker og flott måte med et 20-talls teleskoper. I tillegg kan publikum skaffe seg solformørkelsesbriller som er spesiallaget for denne anledningen.

Andre opplevelser:
- Science circus: Masse moro med fysiske fenomener. Flere "jeg-tror-det-knapt"-følelser kan ventes.
- Planetarium med guiding på stjernehimmelen
- Stands med opplevelser, utstillinger, konkurranser, informasjon og
aktiviteter fra:
- Norsk Astronomisk Selskap
- Astrofysisk institutt, UiO
- NITO (Norges Ingeniørorganisasjon)
- NIF (Norsk Sivilingeniørers Forening)
- NAROM (Nasjonalt senter for romrelatert opplæring)
- Norsk Romsenter

To spisesteder i Frognerparken er åpne under formørkelsen.

Et felles løft

Norsk Astronomisk Selskap og Astrofysisk institutt, UiO er arrangører for begivenheten i Frognerparken.

Arrangementet og de nasjonale aktiviteten støttes av bl.a. Norges Forskningsråd, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved UiO og Norsk Romsenter. Fullstendig liste over sponsorer og samarbeidspartnere finnes på www.astronomi.no.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.