BYGG

Søksmål i alle retninger

Stein Jarle Olsen
13. nov. 2008 - 07:25
Vis mer

I et brev til plan- og bygningsetaten i Asker kommune skriver Veritas i oktober 2007 at " DNV anser på bakgrunn av den informasjon vi sitter på om Agrokvartalet at det påligger DNV å varsle de ansvarlige myndigheter om byggets tilstand. DNV er av den oppfatning at det i denne saken kan være snakk om straffansvar etter Plan- og bygningslovens §110."

Les hovedsaken:

I brevet til Tandberg Eiendom der Veritas avslutter sitt engasjement i saken, skriver selskapet at "DNV kan ikke se at det har fremkommet tilfredsstillende svar på våre innvendinger angående håndteringen av sikkerheten ved Agrokvartalet."

Hvis Veritas har rett, kan det bety at entreprenøren blir ilagt store bøter.Trakk seg

Karl Larsen, ansatt i Det Norske Veritas gjennom mange år, var en av to forfattere av de rapportene Veritas leverte om byggene. Da Larsen ble pensjonert, ble han spurt av sin arbeidsgiver om å fortsette med arbeidet knyttet til Agrokvartalet. Det gjorde Larssen inntil Veritas trakk seg ut.

Etter det ble Karl Larsen spurt av Tandberg Eiendom om å fortsette arbeidet gjennom sitt enkeltmannsforetak, Larsen Byggverifikasjon,

Larsen fortsatte sitt arbeid med Agrokvartalet inntil også han fikk nok. I juni 2007 skriver han til Tandberg Eiendom at "Da det... ikke er bekreftet av TEAS (Tandberg Eiendom AS, red.anm.) at det som utføres skjer på lovlig måte, som vi tidligere har diskutert i e-post og vært enige om, ser jeg dessverre ikke at det for min del er ønskelig å delta/fortsette i prosjektet."

I august i år finner også Karl Larsen at tiden er inne til å gå ett skritt lenger.

Han varsler kommunen med en e-post der han skriver at "det er meget betenkelig at dette kan foregå med bygg fulle av mennesker".

Les også:

Ikke varslingsrett

Mens AF har forholdt seg tause overfor Det Norske Veritas, ble e-posten fra Larsen for mye for selskapet. I september mottok Larsen et nesten fire sider langt brev fra Advokatfirmaet Schjødt med overskriften "AGROKVARTALET – VARSEL OM STRAFF OG ERSTATNINGSANSVAR".

Der skriver advokat Nils-Henrik Pettersson:

"De har under ingen omstendighet verken plikt eller rett til å fremlegge slik informasjon for noen." Lenger ned i brevet skriver Pettersson at det er åpenbart at påstander som er fremsatt "er egnet til å skade AFS gode navn og rykte, og til å svekke tilliten til AFS. "

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Brevet fra Schjødt avsluttes med et krav om at Larsen umiddelbart dementerer innholdet i e-posten. "I motsatt tilfelle vil De bli holdt ansvarlig."

AF har også politianmeldt Tee Consult Holding og Edward Holter, i tillegg har selskapet varslet sivilt søksmål mot Holter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.