INDUSTRI

Søker patent på usynlighetskappe: Kanadisk bedrift har utviklet nytt kamuflasje-materiale

Bedriften Hyperstealth har lyktes med å utvikle et materiale som kan brukes til å skjule mennesker og gjenstander i omgivelsene rundt dem. Nå venter teknologien på å bli patentert.

Den kanadiske bedriften Hyperstealth har utviklet et papirtynt og bøyelig materiale som ifølge bedriften selv vil «forandre alt hva du vet om kamuflasje».
Den kanadiske bedriften Hyperstealth har utviklet et papirtynt og bøyelig materiale som ifølge bedriften selv vil «forandre alt hva du vet om kamuflasje». Foto: Hyperstealth
Christoffer Elmann Ranhauge, Ingeniøren.dk
29. nov. 2019 - 17:00

Fans av Harry Potter-universet er nå et skritt nærmere å kunne leve ut drømmen om å ta på seg i en usynlighetskappe.

Den kanadiske bedriften Hyperstealth har nemlig utviklet et papirtynt og bøyelig materiale som ifølge bedriften selv vil «forandre alt hva du vet om kamuflasje».

Blir ikke 100 prosent usynlig

Materialet har fått navnet Quantum Stealth, og det har som formål å skjule personer og gjenstander som er dekket av det. Helt usynlig blir man ikke, men kamuflasjen tilslører i høy grad det som skjuler seg bak materialet.

– Teknologien fungerer ved å bøye lyset, slik at bare bakgrunnen er synlig. Dermed blir selve målet, som for eksempel kan være en person, fjernet fra synsfeltet når det befinner seg bak materialet, sier bedriftens direktør og stifter, Guy Cramer, i en demonstrasjonsvideo.

Han utdyper at materialet ikke bare fjerner visuelle, infrarøde (nattsyn) og termiske signaturer, men også det meste av målets skygge.

Bryter lyset

Teknologien utnytter Snells lov, som handler om hvordan retningen for lys brytes og bøyes når det passerer gjennom forskjellige materialer. Det er blant annet denne loven som spiller inn når en gjenstand ser ut til å endre utseende når den blir senket ned i et glass vann.

I tillegg spiller det en rolle hvordan kamuflasje-materialet er bygd opp. Det består nemlig av et ark med optiske linser, noe som er den samme teknologien som blir brukt til såkalte lentikulære fotos (lenticular photos), hvor bildets motiv forandrer seg hvis man vender eller dreier på det.

Når lyset passerer igjennom kamuflasje-materialet, blir det brutt på grunn av Snells lov, og i tillegg sørger de optiske linsene for at det blir skapt såkalte «døde punkter» på den andre siden, hvor personer eller gjenstander vil bli tilslørte og nærmest usynlige.

Oppdaget i 2010

Guy Cramer oppdaget teknologien i 2010, og siden har han jobbet med å skalere opp teknologien, slik at den også kunne brukes til å skjule droner, mennesker, stridsvogner og bygninger.

Cramer har søkt om patent på teknologien, og militære flere steder i verden har vist stor interesse for prosjektet.

Under kan du se demonstrasjonsvideo som selskapet selv har laget.

Fensfeltet i Telemark kan skjule store mengder sjeldne jordarter - og dermed bli viktig for forsyningssituasjonen i Europa.
Les også

Mener gruveplaner har senket boligverdien

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.