BYGG

Søker god byggeskikk - eller uskikk

Pilestredet Park
Pilestredet Park Bilde: Statens Husbank
Joachim Seehusen
28. feb. 2008 - 16:47

Let i ditt nærområde: Finner du god eller dårlig byggeskikk? Send inn forslag!

I en pressemelding oppfordrer Husbanken alt fra byggherrer, arkitekt- og landskapsarkitektfirma, utbyggere, interesseorganisasjoner og til den generelt interesserte publikummer til å sende inn kandidater til Statens Byggeskikkpris.

Hederspris

Husbanken omtaler prisen som en hederspris som kan tildeles byggverk og bygde omgivelser som gjennom utførelse, materialbruk, utforming og samspill med sted og miljø bidrar til å heve, fornye og utvikle den allmenne byggeskikk.

Men det er ingen krav om at det er utøvd god byggeskikk.

Slaktes

I en rapport fra Byggforsk, nå Sintef Byggforsk, fra 2005 får prisen nærmest total slakt.

Byggforsk undersøkte da de 18 siste byggverkene som har fått prisen, og fant at det hadde vært vannlekkasjer i 70 prosent av byggverkene. Kun seks av prosjektene har unngått ekstraordinære reparasjoner eller tiltak etter ferdigstillelse.

Pynter brura

I rapporten fra Byggforsk antydes det også at opplysningene om skader og utbedringer kan være "pyntet på", altså tonet ned i forhold til det egentlige skadeomfanget.

Byggforsk tilbød seg den gang å utforme en teknisk veileder for juryen som skulle gjøre det lettere for juryen å sile ut dårlig utførte bygg. Det sa juryen nei takk til.

Ferie og fritidsordning

I år heter det at universelt utformede og miljøvennlige byggverk av høy kvalitet knyttet til folks nærmiljø og dagligliv, skal vektlegges.

Juryen er denne gang spesielt opptatt av å få inn kandidater innen områdene fritidsboliger, barnehager og utvikling av tettsteder og knutepunkt.

I 2007 gikk prisen til bymiljøprosjektet Pilestredet Park i Oslo ved Statsbygg og Oslo kommune. Prisen skal i år deles ut for 26. gang.

Jury

Juryen for prisen er oppnevnt at Kommunal- og regionaldepartementet og ledes av Bente Florelius, Kai Slagsvold Hekne er juryens nestleder. De øvrige medlemmene er Andreas Hompland, Rose Marie Steinsvik og Rainer Stange.

Fristen for å sende inn kandidater er mandag 10. mars 2008.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.