KRAFT

Søker først nå Arnstads etterfølger

GÅR: Eli Arnstad opplyste på en pressekonferanse i Trondheim mandag ettermiddag at hun med umiddelbar virkning trekker seg som administrerende direktør i energiselskapet Enova.
GÅR: Eli Arnstad opplyste på en pressekonferanse i Trondheim mandag ettermiddag at hun med umiddelbar virkning trekker seg som administrerende direktør i energiselskapet Enova. Bilde: Thomas Rasmus SKaug/Scanpix
Jannicke Nilsen
1. feb. 2008 - 12:27

Personen som skal fylle skoene til tidligere Enova-sjef Eli Arnstad bør ikke bare ha erfaring fra energi- eller klimarelatert virksomhet.

"Involverende lederstil"

Statsforetaket, som i november mistet sin administrerende direktør da hun gikk på dagen etter beskyldninger om mobbing av ansatte, vil ha en leder med visse personlige egenskaper:

”Stillingen krever en tydelig og involverende lederstil samt en kommunikasjonsform som skaper engasjement og effektivt samarbeid både internt og eksternt.”

Dette er et av kravene i stillingsutlysningen til den nye Enova-direktøren.

Gikk på dagen

- Generelt sett kunne dette like godt stå i en annen stillingsannonse, jeg tror ikke det er noe spesielt for Enova, sier kommunikasjonsansvarlig Bård Bjerkaker i statsforetaket.

Mandag 26. november i fjor trakk Eli Arnstad seg som følge av anklager om mobbing av ansatte, uten å imøtegå anklagene og til tross for at hun hadde styrets tillit. Anklagene kom fram i en arbeidsundersøkelse.

Tillitsvalgte Anne Guri Selnæs avviste overfor VG den gang at faglig uenighet var årsaken til anklagene, men at det var Arnstads lederstil de ansatte ikke kunne leve med.

Les også: Arnstad går fra Enova
Lederstilen felte Arnstad

I tiden etter at Arnstad trakk seg, har Enova jobbet med å følge opp undersøkelsen.

- Ung organisasjon

- Alle arbeidsmiljøundersøkelser har flere sider, og den i fjor pekte på en del forhold som vi må jobbe med. Enova er en ung organisasjon, og vi har hatt tillitsvalgte i bare litt over ett år. Vi jobber med å perfeksjonere oss på personalsiden, og vi jobber også med etiske retninglinjer for eksterne og interne forhold. Vi forvalter store summer av skattebetalernes penger, og vi er opptatt av å være ryddige på hvordan vi gjør dette, sier Bjerkaker.

Kommunikasjonslederen sier at Arnstad-saken er avsluttet fra Enovas side, og viser til styreleder Jørn Rattsø for kommentarer rundt ansettelsesprosessen.

Rattsø er imidlertid på tjenestereise i Afrika, og TU.no har ikke lykkes i å oppnå kontakt. Heller ikke hodejeger Magne Amundsen i Visendi AS ønsker å kommentere ansettelsesprosessen.

Ser framover

Fridtjof Unander er i øyeblikket konstituert som administrerende direktør. Unander kom fra stillingen som viseadministrerende direktør med ansvar for strategi og utvikling.

Selv har Eli Arnstad lagt Enova-saken bak seg.

– Jeg ønsker å se fremover, Enova-saken er jeg nå ferdig med, sier Arnstad til Adresseavisen, i hennes første intervju etter at hun trakk seg. Hun ønsker ikke å ta noe oppgjør med de som anklaget henne for mobbing, eller kommentere arbeidsmiljøet i Enova, eller hennes følelser rundt avgangen.

Eneste riktige

Men Arnstad kjenner seg ikke igjen i påstandene om mobbing.

– Nei. Jeg har sikkert gjort noe riktig og noe galt som sjef i Enova. Men jeg kan ikke tenke meg at jeg har mobbet noen, eller bevisst vært ekkel. Det er klart det forekommer uenigheter og diskusjoner, og slik skal det være. Men påstandene om mobbing klarer jeg ikke å kjenne meg igjen i. Så lenge det ikke var mulig å få rede på hvem det dreide seg om, står jeg fast ved at valget om å trekke meg var det eneste riktige, sier Arnstad til Adressa.

Arnstad skal nå bruke sin kompetanse og engasjement i stillingen som rådgiver for Olje- og energidepartementet i spørsmål om utvikling av fornybar energi. Hun gleder seg til å ta fatt på oppgaven, og er overbevist om at fornybare energikilder blir en viktig vei ut av klimatrusselen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.