KRAFT

Snuser på utflagget havvindkonsept

Jannicke Nilsen
8. nov. 2007 - 15:39

– Vi er i dialog med flere aktører i Norge for å se på muligheter på norsk sokkel, sier administrerende direktør Per Bull Haugsøen i Owec Tower AS, som ikke vil utdype hvilke marked aktørene befinner seg i.

Testes ut nå

I dag deltok Haugsøen på Bellonas Energiforum og presenterte sitt offshore vindkraftkonsept, som har gått relativt upåaktet hen under den siste tidens debatt om vindkraft til havs.

De norske havvindkonseptene Sway og Hywind har den siste måneden vært løftet fram som kroneksempler på teknologi som kan bringe Norge i førersetet for offshore vindkraft. I framtiden.

Men det bergensbaserte firmaet Owec Tower har, der Sway og Hywind planlegger en demonstrasjonsmølle i henholdsvis 2009 og 2010, allerede på plass to 5 MW demonstrasjonsvindmøller utenfor Skottland på 50 meters dyp. Vindturbinene er per i dag verdens største offshore vindturbiner, og prosjektet er ledet av Talisman Energy.

Fastmonterte møller

– Vi flagget ut allerede for seks år siden. Sway er veldig flinke til å få fram potensialet for flytende vannkraft, men vi ser også at fastmonterte møller på havbunnen også er interessant i et land som Norge. Vi tar gjerne med teknologien tilbake hit, sa administrerende direktør Per Bull Haugsøen i Owec Tower AS på Bellonas Energiforum i dag.

Den mest åpenbare forskjellen mellom de norskinitierte havvindkonseptene er at mens Sway og Hywinds teknologi er på utviklingsstadiet, har flytende understell og skal monteres langt til havs, er Owec Towers Owec Jacket Quattropod (OJQ) montert fast på bunnen og har kortere avstand til land.

Aktivitet i Tyskland

Owec Tower AS utvikler fundamentløsninger for offshore vindkraft, og eies delvis (33,4 prosent) av NorWind som er et datterselskap av REC-gründer Alf Bjørseths Scatec.

Bedriften startet opp i 2001, og firemannsbedriften har hatt spesielt mye virksomhet i Tyskland. Til neste år har de planer om å legge inn bud på flere store tyske prosjekter som kommer på anbudsstadiet neste år.

Store planer

– Vi har spesialisert oss på å utvikle fundamentet for havturbiner, neste skritt er fabrikasjonssiden for å utvikle mastefabrikasjon. Der er vi godt i gang i Tyskland og Storbritannia. Det er litt tidlig å si noe mer om dette, men vi gjør det sammen med tre sterke partnere, sier Bull Haugsøen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.