KRAFT

Snur kappen etter vinden

BYGGER VINDTURBINER: Danskenes løsning på energiutfordringen er å bygge flere vindmøller. Siden kraftproduksjonen er ustabil, må Danmark tilpasse strømsystemet og -forbruket til dette.
BYGGER VINDTURBINER: Danskenes løsning på energiutfordringen er å bygge flere vindmøller. Siden kraftproduksjonen er ustabil, må Danmark tilpasse strømsystemet og -forbruket til dette. Bilde: Dong Energy
Kjetil Malkenes Hovland
30. nov. 2009 - 14:16

Danskenes plan for å kvitte seg med fossil energi er å bruke mer strøm.

Kull, olje og gass skal erstattes med elektrisk kraft, for eksempel fra vindmøller.

Men vindkraft er ustabil, så det krever en omlegging av energisystemet og en ny tankegang hos forbrukerne.

Skifter kurs

Danske Energinet.dk (som tilsvarer norske Statnett) tar til orde for å bruke mye strøm i perioder hvor det blåser mye, og mindre strøm når det blåser lite.

– På mange måter står det danske energisystemet overfor et komplett kursskifte, sier Dorte Vinther i Energinet.dk til selskapets blad Om Energi.

– Kjøp elpatroner

I perioder hvor det blåser mye kan man lade elbiler, og i stedet for å fyre i fjernvarmeverkene kan de bruke annen teknologi.

– Det gir bedre mening hvis kraftverkene investerer i elpatroner til kjempestore dypkokere og elforbrukende varmepumper til å utvinne varme fra jord, spillvann eller havvann, sier Vinther.

Flere varmekraftverk har nå investert i elpatroner, som fungerer som en dyppekoker (en innretning man kan dyppe i en kopp og koke vannet). Da kan man i perioder med mye vindkraft produsere varmt vann av vindenergien, i stedet for å fyre med avfall, flis eller fossil energi. Til nå er det bare 75 megawatt (MW) installert kapasitet på elpatroner, dette må opp i 300 MW for at det skal ha noe særlig effekt på strømforsyningen.

– Potensialet er betydelig større, sier sjeføkonom Henning Parbo i Energinet.dk til selskapets magasin.

Forbrukerne må tilpasse seg

Også danske forbrukere jobber med å tilpasse seg variasjoner i elproduksjonen fra vindkraftverkene. Energinet.dk vil at de skal ta i bruk akkumulatorer som gjør at man kan holde varme i huset selv om man må slå av varmepumpen i noen timer på grunn av høye elpriser.

Danmark knytter seg nå sterkere til utlandet med en ny kabel til Norge, de jobber også med en ny strømkabel til Holland.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.