IT

Snur helt rundt på virussøket

LETTERE:
Sikkerhetsspesialist i Symantec, Per Hellqvist, lover en ny Norton som ikke ødelegger brukeropplevelsen på PC-en.
LETTERE: Sikkerhetsspesialist i Symantec, Per Hellqvist, lover en ny Norton som ikke ødelegger brukeropplevelsen på PC-en. Bilde: orv

Norton har fått mye kritikk for at sikkerhetsløsningene deres har sugd kraften ut av PC-ene til folk.

Stadig vekk halter arbeidet fordi et eller annet skal skannes eller lastes ned. Kanskje ikke så rart når antallet på skadelig programvare har gått fra to for tjue år siden til 11 000 i år 2000 og til 1,2 millioner i år. Det er mye å beskytte mot.

Oppdaterer ofte

— Vi har selvfølgelig sett at dette har gått gal vei, og nå har vi skrevet om sikkerhetsprogramvaren på nytt. Nå tar vi utgangspunkt i hva vi vet som er sikkert istedenfor å mistenke alt på PC-en, sier sikkerhetsspesialist Per Hellquist i Symantec.

Han sier at de tidligere har laget en svarteliste over alt som er farlig.

— Det er mye mindre ressurskrevende å vedlikeholde en hviteliste. En slik database av det som er godkjent reduserer jobben til et minimum. Og vi utnytter hele nettverket av brukere for å avgjøre hva som er sikkert eller ikke. Dessuten er vi blitt ennå raskere til å oppdatere PC-ene. Vi sender ut nye sikkerhetsoppdateringer med 5 til 15 minutters mellomrom, og det er det ingen i bransjen som slår, sier sikkerhetsspesialist i Symantec, Per Hellqvist.

Endret

Ifølge Hellqvist har sikkerhetssituasjonen endret seg veldig de siste årene.

Nå er det ikke lenger massive utbrudd av et virus, men en flom av varianter som hver sendes til et fåtall personer.

Symantec har 1500 utviklere som jobber med nye trusler i tillegg til all informasjonen de høster fra brukerne.

— Pengesvindelen på nettet er kommet opp i mange milliarder årlig så dette er blitt et marked for de profesjonelle. De har tilgang til all mulig teknologi og kan holde seg med betydelige utviklingsressurser. Situasjonen er blitt mye alvorligere de siste årene, sier Hellqvist.

Mange gjør feil

Han peker også på at mange bedrifter fremdeles gjør grove feil i sitt sikkerhetsarbeid. De setter opp avanserte brannmurer for å hindre skadelig programvare inn i bedriften, men de glemmer å sikre PC-ene på innsiden.

— Tenk på alle CD-ene, minnepinnene og minnekortene vi putter inn i PC-ene og alle de bærbare vi kobler til på innsiden. Det blir ikke bedre om infeksjonen kommer på en minnepinne enn over Internett.

Les mer om: