T2

Snow Leopard vs Windows 7

OS X Snow Leopard gjør din Mac raskere, mye på grunn av 64 bit-støtte. Windows 7 har på sin side blitt et stabilt og raskt operativsystem hvor de aller fleste problemene med forgjengeren Windows Vista har blitt rettet opp.
OS X Snow Leopard gjør din Mac raskere, mye på grunn av 64 bit-støtte. Windows 7 har på sin side blitt et stabilt og raskt operativsystem hvor de aller fleste problemene med forgjengeren Windows Vista har blitt rettet opp.
Morten Gulden
30. sep. 2009 - 21:50
Vis mer

Nye utgaver av OS-er kommer ikke hvert år, men denne høsten har vi kunnet glede oss over ikke mindre enn to av dem.

Vi har tanket opp en MacBook Pro med Snow Leopard og Windows 7 (RTM) for å titte nærmere på begge.

Snow Leopard er nå i handelen, mens Windows 7 kommer på markedet 22. oktober. Den kommer dog ikke på norsk før 31. oktober.



Mange likheter

Når du setter deg inn i en ny bil går det greit å forholde seg til ratt, pedaler og kjørelysknapp, selv om de er plassert litt annerledes enn på ditt forrige kjøretøy.

På samme måte er mye likt mellom Apples og Microsofts nye operativsystemer.

Disse OS-ene har fulgt hverandre i mange år. Som i et hvert parforhold har det vært en god del krangling, men de har også blitt likere og likere over tid. Og mer tolerante overfor hverandre.

Nå kan de til og med lese hverandres filsystemer.



Konseptuelle forskjeller

Men det har også vært en stor forskjell på måten brukere av OS-ene forholder seg til programmer på. I Windows har alltid et vindu representert ett program, på en Mac representerer et vindu et dokument.

Kanskje ikke en markant forskjell ved første øyekast, men dette ligger til grunn for mange av designvalgene som har blitt gjort i begge leire.



Minimering til besvær

For Windows har den programsentriske modellen betydd at mange applikasjoner har måttet starte en egen instans for hvert dokument.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Du ender altså opp med to kopier av Word kjørende samtidig når du åpner to dokumenter. Og da har begge sine egne ikoner på oppgavelinjen.

Veldig forvirrende etter hvert som maskinene ble kraftigere og vi begynte å ha mange dokumenter åpne samtidig.

Med mindre du har en veldig stor skjerm, kjenner du igjen situasjonen med en lang rekke ”Microsoft Word” ikoner (pluss et par andre som er like vanskelige å lese) på oppgavelinjen.

Mac-brukere har til forskjell ett ikon på Dock-en for hvert program. Der ligger de uavhengig om de ”kjører” eller ikke. Hvert program kan ha mange vinduer (eller dokumenter, om du vil) åpne samtidig.



Totalomvending

Med Windows 7 har Microsoft ryddet opp på oppgavelinjen, og innført en langt mer dokumentsentrisk modell.

I denne versjonen kan du åpne så mange dokumenter i Word du bare vil, de blir fremdeles bare representert av ett Word-ikon på oppgavelinjen.

Og holder du musen over det ikonet, dukker det opp miniatyrversjoner av åpne dokumenter rett over programikonet. Det samme gjelder naturligvis for andre applikasjoner også.

Microsoft har rett og slett endret konseptet for hvordan brukeren skal forholde seg til programmer og filer.

Det er gjort på en elegant måte som de fleste sluttbrukere kanskje ikke en gang legger merke til. Men tiden hvor ”1 program = 1 vindu” er forbi.



Installasjon

Mye kan gå galt når man installerer et nytt operativsystem. Valget står mellom en ren installasjon eller oppgradering av forrige versjon.

Vi valgte å formatere maskinene og installere rene utgaver av begge OS-ene.

Til vår overraskelse og glede fungerte det helt smertefritt på alle maskinene vi forsøkte. Selv om Win7 kanskje trengte et par ekstra omstarter enn Snow Leopard, er det bagatellmessige forskjeller.

Win7 presterte også å finne, laste ned og installere drivere til skjermkort, nettverkskort og alt mulig annet der de ikke var med på DVD-en. På alle PC-ene vi prøvde.

Imponerende, med tanke på det enorme utvalget av maskinvare Microsoft må hanskes med. At Mac-ene klarer det skulle bare mangle, men at Windows 7 gjør det er tilnærmet mirakuløst.



Utseende

Sammenlignet med tidligere utgaver er det kanskje ikke mye nytt ved noen av OS-ene.

Win7 har fått pusset på og rettet opp de aller fleste irritasjonsmomentene brukerne opplevde med Vista. Det er som å få en nypolert bil.

Snow Leopard ser derimot i stor grad ut som forrige versjon, men har fått større oppdateringer under panseret. Det kan best sammenlignes med å få ny motor i bilen.



Funksjonalitet

De helt store visuelle endringene er det altså ikke med verken Win7 eller Snow Leopard.

Sistnevnte har dog fått innebygget støtte for Exchange, noe som vil glede mange kontorbrukere som hittil har måttet bruke Microsoft Entourage for å få tak i jobbmailen.

Snow Leopard har også fått bedre kompatibilitet med Word, NTFS (Microsofts filsystem) og ryddet opp i nettverksprotokollene for å bedre maskinenes oppførsel i jobbnettverket.

Måten Snow Leopard håndterer skrivere på er kraftig forbedret, med automatisk nedlasting av drivere til de fleste skrivere på markedet.

Begge operativsystemene har også fått forbedret støtte for trykkskjermer, uten at de foreløpig er spesielt vanlige hos verken brukere eller produsenter.



Brukergrensesnittene

Windows 7 har fått en del ekstra funksjonalitet for sluttbruker, en av de beste er at du kan ta tak i et vindu, riste litt på det og nyte synet av at alle de andre vinduene minimeres.

Det har også en smart ny funksjon hvor du kan dra et vindu til toppen av skjermen for å maksimere det, eller til en av sidene på skjermen for å automatisk tilpasse det til halve skjermen.

Disse endringene (og flere andre) gjør det langt lettere å kontrollere vinduer på skjermen, og løsningen er på mange måter bedre enn i Snow Leopard.

For Snow Leopards del er det mindre endringer i Dock-en som viderefører tidligere konsepter for program- og vindushåndtering uten at det er noen revolusjonerende konsepter som introduseres.



Nye Muligheter

Men Snow Leopard har et par nyheter til. Grand Central Dispatch er et rammeverk som skal gjøre programmer langt mer effektive til å utnytte flerkjerneprosessorer.

Tilsvarende skal et nytt API ved navn OpenCL gjøre det enklere å avlaste prosessoren ved å la programmer benytte grafikkortet til en rekke forskjellige oppgaver ut over 3D-grafikk.

Hvordan disse to teknologiene fungerer er det for tidlig å si, foreløpig finnes det ikke applikasjoner som benytter dem.

For Windows sin del er det lite nytt på teknologifronten. Media Center har blitt imponerende mye bedre, Codec-støtten er forbedret og DNLA (Microsofts teknologi for å strømme lyd og video mellom enheter i huset) har fått ny funksjonalitet og utvidet støtte for nye enheter.

Minus for Windows 7 er mangelen på gode verktøy for e-post, videoredigering, PDF-visning, videokonferanser eller støtte for Youtube og Flickr.

Mye av dette er bare en nedlasting fra Microsoft unna, men likevel. Snow Leopard har langt bedre støtte for video, lyd og multimedia, det har ikke forandret seg i den nye versjonen.



Fort nok

Vi har testet begge operativsystemene på samme maskin, en MacBook Pro. Det er hastighetsforskjeller mellom dem, men de er ikke store.

Neppe så store at man merker forskjellen i hverdagen. Dog er det artig å se ytelsesforbedringen fra 32 til 64 bit på begge plattformer.



På kontoret eller hjemme?

Gitt den store utbredelsen av Windows i forretningslivet er det ikke rart at Windows 7 er bedre for business enn Snow Leopard. Forskjellen er at denne gangen får Win7-brukere et både raskt, pent og brukervennlig arbeidsverktøy.

Snow Leopard på sin side fungerer bedre hjemme – når du skal få orden på feriebilder, ferievideoer og annet multimediearbeid. Den har også blitt mer kontorvennlig, men det spørs om IT-avdelingen er klar for å slippe Apple inn i varmen helt ennå.

Skal du kjøpe ny hjemmemaskin og er klar for en overgangsfase der du blir vant til nye måter å gjøre ting på er Apple et godt valg, Snow Leopard gjør det bare enda litt bedre.

Men svorne Windowsbrukere, enten de er hjemme eller på kontoret, vil ha stor glede av Windows 7. Dette OS-et er alt Vista burde ha vært.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.