OLJE OG GASS

Snøhvit ute av drift

Prosessanlegget for Snøhvit på Melkøya utenfor Hammerfest.
Prosessanlegget for Snøhvit på Melkøya utenfor Hammerfest. Bilde: Anders J. Steensen
Mona Sprenger
27. mars 2008 - 07:53

Tirsdag før påske måtte LNG-produksjonen på Melkøya stoppes på grunn av en ny lekkasje i kjølevannssystemet til en av varmevekslerne. Det er uklart når produksjonen igjen kan komme i gang, skriver Finnmark Dagblad.

– Årsaken til produksjonsstansen ligner problemene vi hadde på Melkøya i november i fjor, men ikke i den samme kjøleenheten, sier informasjonssjef Sverre Kojedal.

Han regner med at erfaringene fra den forrige driftsstansen gjør at det nå vil være lettere og raskere å lokalisere feilen og få den rettet.

– Dette hører til blant de problemer man må regne med i en startfase for et så komplisert anlegg, sier han.

Neppe langvarig

Sist anlegget ble stanset, i november i fjor, ble det stans i produksjonen i to måneder. Hvor lang tid det kan ta denne gang er uklart, men Kojedal regner med at det ikke vil ta like lang tid som sist.

– Vi lærte mye av den forrige stansen, og nye rutiner og prosedyrer er allerede på plass, sier han.

Gasslekkasje

Snøhvitprosjektet fikk også sitt første «utslipp» i uka før påske, da det oppsto lekkasje fra et av produksjonsrørene ute på feltet.

– Det ble registrert en unormal situasjon for en av tre brønner i en av bunnrammene ute på feltet. Denne registreringen ble gjort i kontrollrommet på Melkøya, opplyser Kojedal.

Gasstrømmen fra denne brønnen ble stengt av, og et fartøy med fjernstyrt undervannsbåt ble sendt ut for å inspisere. Det ble da konstatert lekkasje i et rør mellom sikkerhetsventilen mot utblåsning (BOP) og en ventil som benyttes for regulering av gasstrømmen til produksjon.

– Brønnen er nå stengt av inntil skaden er utbedret. Stengingen påvirker ikke produksjonen var anlegget ettersom de øvrige brønnene leverer som normalt.

Første last til Japan

Midt i StatoilHydros påskeproblemer kunne selskapet imidlertid også markere en positiv nyhet: Den første LNG-lasten fra Mekøya ankom kjøpere i Japan den 22. mars.

- LNG er en vare som kan selges overalt i verden, og etterspørselen er stor for tiden. Spesielt i Japan, sier Kojedal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.