OLJE OG GASS

Snøhvit større enn antatt

Allerede på nyåret skal Statoil og partnerne på Snøhvit-lisensen ta stilling til om det finnes nok ressurser til å forsvare byggingen av et tog 2 på Melkøya.
Allerede på nyåret skal Statoil og partnerne på Snøhvit-lisensen ta stilling til om det finnes nok ressurser til å forsvare byggingen av et tog 2 på Melkøya.Bilde: Statoil
Ole K. Helgesen
14. des. 2010 - 14:48

Allerede på nyåret skal Statoil og partnerne på Snøhvit-lisensen ta stilling til om det finnes nok ressurser til å forsvare byggingen av et tog 2 på Melkøya.

– Det vi ser, er at det kan være større volumer i bakken enn vi trodde tidligere. Og det kan tilstrekkelig til at vi kan bygge et tog 2, sier han. Mulighetsstudien for tog 2 på Snøhvit skal være klar rett over nyttår.

Lovende i Barentshavet

Gjertsen vil ikke ut med hvor mye større enn antatt feltet kan være.

– Men det ser lovende ut, understreker han. Han legger til at han også har store forventninger til letebrønnene Lunde og Skrugard som skal bore i Barentshavet neste år.

– 2011 blir spennende

Konserndirektør for norsk sokkel Øystein Michelsen, direktør for forretningsutvikling Ståle Tungesvik og direktør for feltutvikling Knut Gjertsen mener 2011 blir et særdeles spennende år.

– I 2011 vil Statoil fortsatt holde et høyt aktivitetsnivå. Det skal tas konseptvalg for Dagny og Luva, to spennende feltutbygginger. Og vi bygger ut feltene Gudrun og Valemon. Og vi skal ta investeringsbeslutning for prosjektene Åsgard havbunns gasskompresjon og Troll kompresjon, sier Michelsen.

Små og marginale felt

Han sier Statoil har tilpasset seg de nye tidene på norsk sokkel med flere marginale utbygginger og økt utvinning fra gamle felt.

– De kommende årene vil vi i enda større grad fokusere på de små og standardiserte utbyggingene og økt utvinning på eksisterende felt, noe som henger nøye sammen. Vi vil blant annet jobbe videre med infrastrukturen i Snorre- og Sleipner-områdene. Dette mener vi vil gi oss store nye volumer fram mot 2040, sier Michelsen.

Samlebåndsutbygginger

Tungesvik er stolt over at Statoil har fått i gang de såkalte fast track-prosjektene.

– Vi har som må å kutte ned tida fra funn til produksjon for små og marginale felt fra fem til to og et halvt år. Og vi er på god vei. Smørbukk vil være ferdig utbygd bare to år etter det ble funnet.– Mye gjennomført i 2010

Michelsen er fornøyd med 2010, og trekker fram de tre nye feltene Morvin, Gjøa og Vega som er satt i produksjon i løpet av året. I tillegg er planen for utbygging og drift (PUD) av Gudrun-feltet godkjent. PUD for Valemon-feltet er også innlevert.

– Vi har også tatt investeringsbeslutning for utvikling av Njord Nordvestflanken, Smørbukk Nordøst og Kristin lavtrykksproduksjon. Sist, men ikke minst har vi tatt et viktig konseptvalg på Åsgard-feltet for økt utvinning med havbunns gasskompresjon for Mikkel-feltet og Midgard-forekomsten, sier Michelsen.Se kart over Statoils aktiviteter på norsk sokkel i 2010.

Se video av Gjøa og Vega-utbyggingene.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.