ARKIVNYHETER

Snøhvit-rensing koster milliarder

SNØHVIT: Store CO2-utslipp i oppstarten gjorde at navnet ikke passet helt på anlegget for nedkjøling av gass i Hammerfest. Eierne frykter flere driftsproblemer hvis de må rense all CO2 fra anlegget, ifølge DN.
SNØHVIT: Store CO2-utslipp i oppstarten gjorde at navnet ikke passet helt på anlegget for nedkjøling av gass i Hammerfest. Eierne frykter flere driftsproblemer hvis de må rense all CO2 fra anlegget, ifølge DN. Bilde: ANDERS J. STEENSEN
Kjetil Malkenes Hovland
6. apr. 2009 - 09:54

Miljøvernminister Erik Solheim har pålagt StatoilHydro å utrede CO2-rensing på Snøhvit i Hammerfest.

Anlegget kjøler ned gass til flytende form (LNG), som så fraktes til kjøperen med egne skip.

Men det kan koste et tosifret antall milliarder å rense Snøhvit, skriver Dagens Næringsliv (DN).

Krever nye investeringer

Ifølge avisen kommer CO2-utslippene først og fremst fra gasskraftanlegget ved Snøhvit, og fra fakling av gass.

HAMMERFEST 20070611 Oversiktsbilde av Statoils anlegg på Melkøya for mottak av gass fra Snøhvit-feltet.  Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
MELKØYA, HAMMERFEST: Miljøvernministeren har bedt StatoilHydro utrede CO2-rensing av hele Snøhvit-anlegget. Det kan bli svært dyrt, skriver DN. Scanpix
Dersom disse skal renses, vil det kreve nye, store investeringer.

Har alt CO2-håndtering

Da hjelper det ikke at anlegget alt har et system for CO2-håndtering, der CO2 blir skilt ut fra gassen som kommer inn til anlegget og pumpet ned i et lagringsreservoar.

"Utskilling av CO2 fra energigenerering vil kreve et eget anlegg, og vil i liten grad kunne utnytte det anlegget som er bygget for fangst og lagring av CO2 fra naturgassen," skriver Geir Gjervan i StatoilHydro i en epost til DN.

Kan bli nytt Kårstø

Ifølge avisen er det snakk om å håndtere lignende mengder CO2 ved Snøhvit som på Kårstø. Rensekostnadene på Kårstø beregnes til mellom fem og ti milliarder kroner. Eierne av Snøhvit frykter flere driftsproblemer hvis det kommer krav om CO2-rensing.

- Vi og partnerne må forholde oss til pålegg fra myndighetene. Men vi er opptatt av at vi nå er i ferd med å få til en stabil produksjon som gjør at vi unngår de ekstraordinære utslippene vi hadde i fjor, sier talsmann Sveinung Sletten i statlige Petoro, som er medeier i Snøhvit.

I fjor slapp anlegget i Hammerfest ut nesten 1,4 millioner tonn CO2, selv om normalutslippet ifølge Statens Forurensingstilsyn skal være på 920.000 tonn.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.