OLJE OG GASS

Snøhvit-oppstart utsatt til januar

HER VAR FEILEN: Det var lekkasje i sjøvannsdelen i kjølesystemet for kompressorene på Snøhvit som forårsaket driftsstansen.
HER VAR FEILEN: Det var lekkasje i sjøvannsdelen i kjølesystemet for kompressorene på Snøhvit som forårsaket driftsstansen. Bilde: Anders J. Steensen
Mona Strande
7. des. 2007 - 11:55

I sine prognoser for 2008 skriver StatoilHydro at de forventer oppstart av Snøhvit-anlegget i første halvdel av januar.

Da sjøvannslekkasjen i varmeveksleren ble oppdaget, sa Hammerfest LNGs pressekontakt Sverre Kojedal til tu.no at de sannsynligvis ville få fikset feilen i løpet av to uker. Nå har to uker gått, og fortsatt vet ikke StatoilHydro hvordan feilen oppsto.

Venter på årsaksrapport

- Våre eksperter gjennomfører en studie nå. De vet nok mer om hva som kan ha vært årsaken, men de har ikke kommet med noen rapport ennå, sier Kojedal.

Selve lekkasjen oppsto i en varmeveksler mellom kjølevann for kompressorene og sjøvann.

Kojedal mener det skal gå greit å få reparert de ødelagte rørene, men før dette kan gjøres er det en stor utfordring som må løses: Alt må vaskes, renses og tørkes.

- Det blir en utfordring i det klimaet vi har her oppe, sier Kojedal.

Må tørke i opptil tre uker

Han sier det er usikkert hvor lang tid denne rense- og tørkeprosessen vil ta, og at de har satt oppstarten til januar for å ha en romslig tidsfrist.

- Dette er vanskelig. Vi må først få renset ut alt salt så ingenting blir liggende igjen i kretsen, og så må det pøses på med tørkemiddel. Det groveste tas med luft, og så kan vi tørke ut resten med nitrogen eller noe. Det vil nok ta fra en til tre uker å få dette tørt, før vi kan fylle på med kjølemedium igjen, sier Kojedal.

Kjøleanlegget er en totalleveranse fra Linde Engineering i Tyskland, og spesialister derfra bistår StatoilHydros driftsorganisasjon i arbeidet.

Fikser "kronglete" kolonne

Når varmeveksleren er klar igjen, håper StatoilHydro de kan kjøre på med produksjon frem til neste planlagte stopp, som er revisjonsstansen i juni. Derfor prøver de også å få rettet opp i andre problemer de er klar over nå mens anlegget allikevel står.

- Vi har en aminkolonne som har oppført seg kronglete og ikke fungert 100 prosent. Vi benytter anledningen nå til å fikse den, i tillegg til å utføre andre oppgaver som har dukket opp. Dette er ting som ellers ville blitt gjort ved neste revisjonsstans, sier Kojedal. En kolonne er en stående tank i prosessanlegget.

StatoilHydro gjennomfører også en inspeksjonsrunde på andre varmevekslere, for å forsikre seg om at det ikke kommer en ny lekkasje så fort denne er reparert.

Les også:

Krever Snøhvit-bot
Regner med snarlig oppstart på Snøhvit
Rådyrt trøbbel for Snøhvit
Svir av mye CO2 på Snøhvit

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.