OLJE OG GASS

Snøhvit i drift ett år forsinket

Bilde: Anders J. Steensen

Tirsdag den 21. august våknet folket i Hammerfest til en ny hverdag. Kl. 01.40 åpnet operatørene en strupeventilen på toppen av havbunnsbrønnene ute på feltet og gassen strømmet inn i prosessanlegget på Melkøya etter å ha blitt fraktet 143 kilometer i rør.Kortvarig sotlegging av byen

At gassen endelig strømmet inn til land var synlig for hele befolkningen i Hammerfast. For på toppen av den 137 meter høye høytrykksfakkelen brant en flamme på hele 130 meter og tjukk sort røyk steg opp til himmelen.

– Hadde jeg visst at det skulle sote så mye, ville jeg gått imot en utbygging på Melkøya, sier en drosjesjåfør TU snakket med i Hammerfest. Også SFT har reagert på den store sotmengden. 30. august var de på kontroll på Melkøya for å få en redegjørelse om Statoils analyser og håndtering av saken. De har også involvert kommuneoverlegen i Hammerfest.

– Årsaken til den svarte røyken er at gassen ikke er renset og at det finnes rester av forskjellige hydrokarbonkomponenter i rørsystemet som følger med opp i fakkelen. Men vi hadde ikke forventet at det skulle komme så mye sot fra gassflammen, forteller informasjonssjef Sverre Kojedal til TU.Må brenne av gassen

Under oppstart vil de forskjellige anleggsdelene settes i gang etter tur. I denne perioden vil det bli en del fakling. – Fakkelen er anleggets sikkerhetsbelte. Overflødig gass i anlegget vil bli ført til fakkel og brennes av. Vi kan ikke risikere å ha gass drivende over anlegget eller inn over byen. Når hele LNG-fabrikken kommer i regulær drift, vil fakkelen slokkes. Jeg regner med at dette vil være over innen midten av september, forteller Kojedal.

Allerede i januar kom den første gassen til Melkøya. Det var LNG importert fra Egypt. Den ble brukt til å kjøle ned de store lagertankene og for å teste ut de forskjellige prosessanleggene. Dette har også vært synlig for befolkningen i Hammerfest fordi avkok fra LNG-tankene har blitt brent av i lavtrykksfakkelen. Men LNG avgir ikke sot eller synlig røyk når den brennes.Første last i slutten av september

Når anlegget kommer over i regulær drift vil begge faklene slokkes. – Vi vil ikke brenne av varelageret, sier Kojedal. Opprinnelig skulle den første gassen fra feltene ute i havet strømmet inn allerede i april i fjor. I stedet ble det 143 kilometer langet røret fylt med gass i slutten av mai i år, mens gassen ble sluppet inn på prosessanlegget tirsdag 21. august.

Innen midten av september vil LNG-fabrikken starte opp. Den første lasten med LNG er planlagt skipet ut fra Melkøya i slutten av september, et år forsinket. Full regulær drift nås i desember. Da vil det gå en last på 140 000 m 3 LNG fra Melkøya hver femte dag. Særlig hektisk vil det være i sommermånedene da gassforbruket i verden er størst.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.