OLJE OG GASS

Snøhvit i drift ett år forsinket

Anders J. Steensen
27. aug. 2007 - 10:21

Tirsdag den 21. august våknet folket i Hammerfest til en ny hverdag. Kl. 01.40 åpnet operatørene en strupeventilen på toppen av havbunnsbrønnene ute på feltet og gassen strømmet inn i prosessanlegget på Melkøya etter å ha blitt fraktet 143 kilometer i rør.



Kortvarig sotlegging av byen

At gassen endelig strømmet inn til land var synlig for hele befolkningen i Hammerfast. For på toppen av den 137 meter høye høytrykksfakkelen brant en flamme på hele 130 meter og tjukk sort røyk steg opp til himmelen.

– Hadde jeg visst at det skulle sote så mye, ville jeg gått imot en utbygging på Melkøya, sier en drosjesjåfør TU snakket med i Hammerfest. Også SFT har reagert på den store sotmengden. 30. august var de på kontroll på Melkøya for å få en redegjørelse om Statoils analyser og håndtering av saken. De har også involvert kommuneoverlegen i Hammerfest.

– Årsaken til den svarte røyken er at gassen ikke er renset og at det finnes rester av forskjellige hydrokarbonkomponenter i rørsystemet som følger med opp i fakkelen. Men vi hadde ikke forventet at det skulle komme så mye sot fra gassflammen, forteller informasjonssjef Sverre Kojedal til TU.



Må brenne av gassen

Under oppstart vil de forskjellige anleggsdelene settes i gang etter tur. I denne perioden vil det bli en del fakling. – Fakkelen er anleggets sikkerhetsbelte. Overflødig gass i anlegget vil bli ført til fakkel og brennes av. Vi kan ikke risikere å ha gass drivende over anlegget eller inn over byen. Når hele LNG-fabrikken kommer i regulær drift, vil fakkelen slokkes. Jeg regner med at dette vil være over innen midten av september, forteller Kojedal.

Allerede i januar kom den første gassen til Melkøya. Det var LNG importert fra Egypt. Den ble brukt til å kjøle ned de store lagertankene og for å teste ut de forskjellige prosessanleggene. Dette har også vært synlig for befolkningen i Hammerfest fordi avkok fra LNG-tankene har blitt brent av i lavtrykksfakkelen. Men LNG avgir ikke sot eller synlig røyk når den brennes.



Første last i slutten av september

Når anlegget kommer over i regulær drift vil begge faklene slokkes. – Vi vil ikke brenne av varelageret, sier Kojedal. Opprinnelig skulle den første gassen fra feltene ute i havet strømmet inn allerede i april i fjor. I stedet ble det 143 kilometer langet røret fylt med gass i slutten av mai i år, mens gassen ble sluppet inn på prosessanlegget tirsdag 21. august.

Innen midten av september vil LNG-fabrikken starte opp. Den første lasten med LNG er planlagt skipet ut fra Melkøya i slutten av september, et år forsinket. Full regulær drift nås i desember. Da vil det gå en last på 140 000 m 3 LNG fra Melkøya hver femte dag. Særlig hektisk vil det være i sommermånedene da gassforbruket i verden er størst.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.