NATURVITENSKAP

Snøbrett for gubber

Victor Petrenko, en ingeniør ved Dartmouth College's Ice Research Lab i New Hampshire, har neppe mange potensielle kunder blant de kule brettkjørerne i halfpipen i Salt Lake City. Han henvender seg nok mer godt voksne som tror de behersker snøbrett. Petrenko har nemlig utviklet en elektronisk brems for snøbrettet.

Brettet utstyres med en elektrisk leder ved hver av langsidene. Fra disse stikker det ut fingre med få millimeters mellomrom. Lederne kobles så til henholdsvis pluss- og minuspolen på et tre volts batteri. På denne måten får brettets underside et finmasket nett med positive og negative elektroder.

Is er et dielektrisk materiale som er i stand til å holde på en ladning. Når en positiv elektrode kommer i kontakt med snøen, induseres en negativ ladning i overflaten, og omvendt for den negative elektroden. Siden omvendte ladninger tiltrekker hverandre, blir brettet trukket mot snøen med økende friksjon som resultat. Brettet er utstyrt med en hastighetssensor som kobler inn bremsene automatisk når en viss hastighet overskrides.

Petrenko sier til New Scientist at at bremsene under testing virker som de skal. Han er i forhandlinger med en brettprodusent og håper bremse-brett kan være på markedet neste år. Oppfinneren sysler også med tanker om å utnytte samme prinsippet for sko og bildekk.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.