ENERGI

Snikende trussel

Menneskene er i ferd med å ødelegge deler av planetens unike økosystem. 50 prosent av dagens skoger er ikke originale lenger – og har dermed mistet mye av sin tidligere rike biodiversitet som opprinnelig urskog.

Dette går blant annet frem av miljørapporten People and Ecosystems, som presenterer den første systematiske oversikten over verdens økologiske tilstand ved inngangen til et nytt tusenår.

- Ti prosent av alle treslag er truet og kan forsvinne.

- 50 prosent av alle våtområder er forsvunnet

og to tredeler av alt åkerland er svekket.

- Fiskeflåten er 40 prosent for stor og derfor fiskes det for mye.

- Korallrevene er sårbare og i ferd med å brytes ned.

Dyster rapport

Den irrigasjonen som har fungert i 5000 år rundt Aralsjøen, har kollapset. Sjøen har nå sunket 17 meter. Det nye er at nå bryter også store områder utenfor den tidligere strandsonen sammen – og utviklingen lar seg ikke stoppe.

Den dystre rapporten kommer fra World Resources Institute.175 forskere og data fra over hundre eksisterende analyser – kombinert med ny informasjon fra satellitter – dokumenterer at planetens økosystem svekkes.

Presset øker

Utslipp fra transport og industri er synderne. Med tre milliarder flere munner å mette de neste 30 årene, øker presset på industrien ytterligere.

De mottiltak som anbefales er ikke særlig originale: informasjon, debatt og fjerning av subsidier. Den anbefaler å prise beskatningen av økosystemet mer riktig og at lokalmiljøet må engasjere seg sterkere.

20 miljøvernministre fra alle verdensdeler var i Bergen da rapporten ble lagt frem i uke 37. I tillegg til Verdens ressursinstitutt står også FNs miljøprogram Unep, utviklingsprogrammet UNDP og Verdensbanken bak rapporten. Bevaring av biologisk mangfold er et viktig kapittel i Agenda 21 fra Rio-konferansen i 1992. Da uttalte Peter Johan Schei at verdien av biologisk mangfold er undervurdert. Han mente enkelte dyrevernere hadde ødelagt for debatten ved overdreven fokusering på symbolarter som elefant og hval. Dette ødela det økologiske perspektivet. Rapporten fra møtet i Bergen tar til orde for omfattende endringer i forvaltningen av de globale økosystemene, slik at den utbredte svekkelsen i de prosessene som sikrer livsgrunnlaget på planeten kan stanses.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.