NETTARKIV

Snever kvotehandel

Regjeringens forslag til lov om kvotehandel omfatter bare en liten andel av Norges klimagassutslipp frem til 2008. Forsker Asbjørn Torvanger i Cicero sier forslaget burde gitt flere signaler om hva samfunnet generelt og næringslivet spesielt må innstille seg på når det gjelder klimapolitiske rammebetingelser etter 2007.

Han sier at med utgangspunkt i Kyotoprotokollen, burde regjeringen ha foreslått én hovedmodell basert på kvoter - og avstått fra å introdusere enda et system som i hovedsak skal dekke den konkurranseutsatte prosessindustrien. Torvang har ledet arbeidet med høringsuttalelsen fra Cicero.

Det norske forslaget ligger nært opp til EUs forslag. Det gir norske bedrifter et stort marked. Men ifølge Cicero blir overgangen fra systemet i 2005-07 til kvotehandel i perioden 2008-12 svært stor. Dessuten er det uheldig at regjeringen foreslår gratis kvotetildeling. Det bryter med prinsippet at forurenser skal betale. Auksjonering ville dessuten gitt brukerne erfaring som hadde lettet overgangen i 2008. EU-direktivet åpner for at fem prosent av kvotene kan auksjoneres bort.

(lh)

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.