PRODUKSJON

Snarvask på merdene

28. aug. 2001 - 07:13

En tidligere lakseoppdretter har utviklet en maskin som vasker flyteringen på oppdrettsmerder. Snart kan én maskin på to-tre timer gjøre det som i dag krever fire til seks dagsverk.

Steinar Hansen solgte i 1997 laksekonsesjonen sin i Leka i Nord-Trøndelag til Fjord Seafood. Siden har han brukt erfaring og kreativitet til å løse et problem som han selv og de fleste andre oppdrettere sliter med: Rengjøring av flytekragen til merdene.

Hydraulisk

Nyvinningen er en hydraulisk drevet anretning for rengjøring av flyterør og klammer på merder. En bom med børster tilpasset en bestemt merdserie er festet på en vogn, som kan flyttes manuelt langs ytterste flytering under renseprosessen.

– Bomarmen er arrangert med en knekksylinder slik at man kan tilte hele børstearmen når man skal passere for eksempel fortøyningsliner, forteller oppfinneren.

Prototypen er bygd av elever ved Namsos videregående skole.

Manuell blir mekanisk

I dag må flytekragen heises opp med kran, og vaskejobben gjøres manuelt. Blåskjell og annen begroing skrapes for hånd.

– Det dreier seg om hard jobbing, forsikrer Hansen.

Nå skal vaskehjelpen industrialiseres. Hansen har alliert seg med Vika Industrier i Mo i Rana, som skal produsere rengjøringsbommen. PolarCirkel International skal ta seg av markedsføringen. Hansen selv sitter med patentrettighetene.

– Vi har tro på dette konseptet. Utviklingen går mot strengere rense- og hygienekrav, og da kan en mekanisk vaskehjelp gjøre jobben.

Steinar Hansen ser ikke minst et stort potensial i utlandet. I varmere farvann er begroingsproblemet langt større enn i kalde norske farvann, og behovet for rengjøring derfor hyppigere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.