BYGG

Snart tomt for propan

NITROGEN: Brannvesenet i Ålesund skal i dag sprøyte nitrogen inn i boligblokka for å få ut propanen. I morgen regner de med at også tanken skal være tømt.
NITROGEN: Brannvesenet i Ålesund skal i dag sprøyte nitrogen inn i boligblokka for å få ut propanen. I morgen regner de med at også tanken skal være tømt. Bilde: POLITIET
31. mars 2008 - 00:09

Gassalarmen satte en støkk i befolkningen i Ålesund søndag ettermiddag.

Brannvesenet fryktet at propangass fra beholderen under den rasrammete blokka i Ålesund hadde lekket ut i kloakksystemet. Fare for eksplosjon var dermed stor.

Farefull boring

Nærmere undersøkelser viste imidlertid at frykten var ubegrunnet.

Tidligere på ettermiddagen fikk brannvesenet boret seg gjennom betongveggen og inn til propanbeholderen. Arbeidet var forbundet med stor fare ettersom boring utviklet varme og betongen i blokka kunne skades slik at konstruksjonen ble svekket.

Med varmesøkende kamera ble det konstatert at det meste av propanen nå er lekket ut og brent opp.

Nærmer seg tømming

Det jobbes nå med å få uskadeliggjort resten av innholdet i den eksplosjonsfarlige beholderen.

– Ekspertene vurderer nå flere alternativer. En mulighet er å varme opp tanken ved å fylle vann i nærheten av den, slik at man får økt avdampingen. En annen mulighet er å bore hull i det området i tanken hvor gassen ligger, og ta ut gassen og brenne den ute, opplyser stabssjef i Sunnmøre politidistrikt, John Kåre Flo, til NTB.

Spenning

Søndagens boring ble ansett som risikofylt, både på grunn av frykt for at det har sivet ut en del gass i bakken rundt tanken, og fordi boring kan skape bevegelse i bygningen.

Antall brannmenn på stedet var derfor redusert, og det var satt i gang flere ekstra sikringstiltak.

Brannmannskapene fortsatte arbeidet på stedet utover kvelden søndag og regner med å fortsette arbeidet mandag.

– Det er umulig å si når dette blir ferdig, men vi arbeider kontinuerlig med dette så lenge det er mulig å jobbe der. Vårt første mål nå er å bli kvitt den trusselen som ligger i tanken, sier stabssjef Flo.

Mindre rasfare

Når det gjelder faren for at den 1.000 tonn tunge steinblokken bak boligblokken skal rase ut, skal de siste signalene fra ekspertgruppen være mer optimistiske enn tidligere i helgen.

– Geologene er mindre bekymret i dag enn i går. Dette kan tyde på at det ikke har skjedd noen endringer det siste døgnet. Politiet skal få en midlertidig rapport om tilstanden mandag ettermiddag, opplyser Flo.

Geologenes hodepine har vært at de enorme steinblokker i raskanten bak boligblokken virker utstabile og er til hinder for å begynne bortryddingen av den sammenraste bygningen. En utrasing av steinmassene bak blokken vil utløse svære krefter, og rasfaren gjør at man nå ikke kan sende folk inn i bygningen for å hente ut de omkomne.

Tålmodige evakuerte

Under et informasjonsmøte med de 467 evakuerte innbyggerne søndag ettermiddag, opplyste politiet om at de fremdeles er høyst usikkert når de kan vende tilbake hjem.

– Det var et veldig godt og varmt møte. Det var en veldig god stemning, og en stor forståelse for at situasjonen er uavklart og veldig vanskelig, forteller ordfører Bjørn Tømmerdal (H) til NTB.

Han forteller at det ikke kom en eneste frustrasjonsytring eller klage under møtet.

– Det er jeg veldig imponert over som ordfører. Jeg er stolt over at de evakuerte utviser en så stor forståelse for arbeidet som gjøres, sier Tømmerdal. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.