BYGG

Snart slutt for Byggekostnadsprogrammet

UTSATT: Et nytt permanent FoU-senter for byggenæringen er ikke inne i 2010 budsjettet.  Men det kan komme i 2011, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.
UTSATT: Et nytt permanent FoU-senter for byggenæringen er ikke inne i 2010 budsjettet. Men det kan komme i 2011, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa. Bilde: Mona Strande
Joachim Seehusen
28. okt. 2009 - 08:22
Vis mer

Byggekostnadsprogrammet har løpt i fem år og vært et 50/50 spleiselag mellom byggenæringen og Kommunaldepartementet.

Svarte ja

Nå er det slutt, men til tross for løfter fra både Magnhild Meltveit Kleppa og Åslaug Haga før henne står det ingenting i budsjettforslaget for 2010 om en oppfølger til programmet som i byggenæringen regnes som en stor suksess.

På direkte spørsmål fra Teknisk Ukeblad om Byggekostnadsprogrammet blir videreført svarte Kleppa bekreftende allerede i november 2008.

– Svaret er ja, det blir videreført, sa Kleppa den gangen.Ikke et pip

– Det finnes jo ikke et pip, det var litt av en nedtur, sier Bente Haukland Næss, nestleder i styret for Byggekostnadsprogrammet, om forslaget til statsbudsjett for 2010.

– Vi ble skuffet, vi har jobbet mye med forslag til videreføring og vi hadde ventet en setning eller to, sier hun.Gjemte midler

– Vi har penger godt gjemt i budsjettet, beroliger tidligere kommunalminister, nå samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Hun sikter til utviklingsmidler både i Statens Bygningstekniske Etat, BE, og Husbanken. BE har fått økt sine utviklingsmidler fra 10,3 til 17 millioner kroner.

– Betyr det at de syv millionene ekstra går til en oppfølger?

– Noen av de midlene kan brukes til en videreføring i 2010, bekrefter statsråden. Hun trekker frem kampen mot byggefeil og effektivisering som viktige områder å arbeide med.Permanent senter

Styreleder Petter Eiken i Byggekostnadsprogrammet har levert et forslag om å opprette et permanent FoU-senter til å overta når femårsperioden løper ut ved årsskiftet.

Han har foreslått et senter organisert etter modell av britiske Construction Excellence og understreker hvor viktig det er at byggenæringen er med og føler et eierskap til et slik senter. I skissen

– Dette forslaget skal vi drøfte på et møte med styret i Byggekostnadsprogrammet 10. november. Men et FoU-senter er en satsing som i tilfelle må komme i budsjettet for 2011. På dette møtet skal vi også drøfte hvordan arbeidet kan følges opp i 2010, sier Kleppa.

Innblikk

Til tross for at departementet ba om dette forslaget vil ikke Kleppa love at det blir gjennomført.

– Men jeg kan love at erfaringene fra Byggekostnadsprogrammet blir videreført i en eller annen form, Byggekostnadsprogrammet har gitt meg et godt innblikk i de utfordringene næringen har sier hun.

Petter Eiken er optimist.

– Det finnes rom i budsjettet for en forsiktig start av et nytt senter. For 2010 vil det ikke være mer enn noen administrative kostnader, fem millioner kroner vil rekke. Det tror jeg vi får, sier han. I forslaget han leverte departementet er behovet stipulert til 30 millioner kroner for et permanent senter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.