OLJE OG GASS

Snart normalt på Gullfaks C

¿ Alt har gått helt som planlagt. Ingen mennesker er skadd, og det ikke noe utslipp til miljø. Det viser at vi er i stand til å håndtere krevende situasjoner i en slik brønn, sier Gisle Johanson i Statoil.
¿ Alt har gått helt som planlagt. Ingen mennesker er skadd, og det ikke noe utslipp til miljø. Det viser at vi er i stand til å håndtere krevende situasjoner i en slik brønn, sier Gisle Johanson i Statoil. Bilde: Øyvind Hagen / Statoil
8. juni 2010 - 11:16

Sementpluggen kom på plass mandag kveld, og operasjonen skal ha foregått uten problemer. Ifølge selskapet er det nå ingen fare for trykk fra olje og gass inn i brønnen.

– Vi er veldig godt fornøyd og er nå et langt skritt nærmere å normalisere situasjonen, sier pressetalsmann Gisle Johanson i Statoil til NTB.

Nå gjenstår sjekk av øvre del av brønnen og toppen av sementpluggen.

– Alt har gått helt som planlagt. Ingen mennesker er skadd, og det ikke noe utslipp til miljø. Det viser at vi er i stand til å håndtere krevende situasjoner i en slik brønn, sier Johanson.

Les også: – Nærmere katastrofe enn Statoil hevder

Venter normal drift

Brønnen på Gullfaks C går gjennom to bergformasjoner som inneholder olje og gass under trykk. Statoil har nå sementert de delene av brønnen som har kontakt med bergformasjonen slik at trykket er isolert.

– Hvis undersøkelsene som gjenstår viser positivt resultat, vil situasjonen normalisere seg. Vi håper å gjenoppta bemanning og vanlig drift i løpet av de nærmeste dagene, sier Johanson.

Samtidig ser Statoil på sine egne rutiner for å undersøke om deres brønner kan få en lignende utblåsning som den i Mexicogolfen, skriver Bergens Tidende.

Bellona mener uhellet på Gullfaks C-plattformen i Nordsjøen i mai hadde likhetstrekk med det som skjedde på BP-plattformen i Mexicogolfen.

– Vi følger situasjonen i Mexicogolfen veldig tett, men så langt er lite informasjon tilgjengelig om årsakene til ulykken, sier Johanson.

Les også: Samme problembrønn som i desember

Vil ha ny høringsfrist

Bellona-leder Frederic Hauge vil be om at høringsfristen for forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet skal utsettes to-tre måneder på grunn av katastrofen i Mexicogolfen. Fristen er 1. juli.

– Vi må vite mer om hva som gitt galt i Golfen før vi går videre med oljevirksomhet i nord, mener Hauge.

Bellona peker på flere fellestrekk mellom uhellet på Gullfaks C og ulykken på BP-plattformen.

I begge tilfeller kom det gass opp på plattformen, og det var ukontrollert innstramming av olje og gass i brønnen. Men på Gullfaks C virket den siste trygghetssikringen, en såkalt «blowout-preventer». Denne sviktet i Mexicogolfen.

Statoil avviser at situasjonen på Gullfaks C kunne ha kommet ut av kontroll.

– Arbeidsprosedyrer var på plass for å håndtere situasjonen, sier Johanson. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.