BYGG

Snart kommer svømmehaller med 50 meters dybde

I Polen åpnes en svømmehall med 45 meters dybde for allmennheten, mens britenes 50 meter dype svømmehall er forbeholdt olje- og romfartsindustrien.

Planen er at Deepspot skal være åpent non-stop, altså 24 timer i døgnet, året rundt, og kan besøkes av alle. Men man forventer at særlig apparatdykkere og fridykkere kommer til å bruke stedet som treningsfasilitet.
Planen er at Deepspot skal være åpent non-stop, altså 24 timer i døgnet, året rundt, og kan besøkes av alle. Men man forventer at særlig apparatdykkere og fridykkere kommer til å bruke stedet som treningsfasilitet. Illustrasjon: Deepspot
AV THOMAS DJURSING, ING.DK 
21. apr. 2019 - 18:27

Det er ingen grunn til å passe seg for å stupe, hvis du i fremtiden planlegger å besøke svømmehallene Blue Abyss og Deepspot i henholdsvis Storbritannia og Polen.

Deepspot, som man er i ferd med å bygge ved Mszczonow – 40 kilometer sydvest for hovedstaden Warszawa – får en dybde på 45 meter og blir fylt med 8000 kubikkmeter vann.

Deepspot blir konstruert med et dypt hull og en undersjøisk tunnel. <i>Illustrasjon:  Deepspot</i>
Deepspot blir konstruert med et dypt hull og en undersjøisk tunnel. Illustrasjon:  Deepspot

Den polske svømmehallen åpner allerede i sommer, og det har gått med litt over 1000 tonn stål i et byggeprosjekt som kan følges på Facebook.

Planen er at Deepspot skal være åpent non-stop, altså 24 timer i døgnet, året rundt, og kan besøkes av alle. Men man forventer at særlig apparatdykkere og fridykkere kommer til å bruke stedet som treningsfasilitet. Vil man oppleve dypet tørrskodd, er det også mulig. For det blir bygd en undervannstunnel tvers gjennom svømmehallen. Deepspot får også hotellrom, samt trenings- og konferansesentre.

Deepspot tar verdensrekorden for verdens dypeste svømmehall fra Y-40 Deep Joy i Italia, som er 42 meter dypt. Men rekorden beholder de nok bare et halvt år, hvis det er opp til britene.

Britisk badeland for astronauter

En langt større og dypere svømmehall med navnet Blue Abyss, er nemlig planlagt oppført ved Liverpool. Byggearbeidene har ennå ikke startet opp, men massevis av profesjonelle partnere er involvert i prosjektet som inkluderer en hall med 42.000 kubikkmeter vann og en dybde på 50 meter; altså 17 ganger større enn en olympisk svømmehall, hvor trykket på bunnen er fem bar høyere enn atmosfæretrykket.

I Blue Abyss, hvor man kan følge prosjektet på nettsidene deres, er planen at hallen skal være treningssenter for olje- og romfartsindustrien, og det vil bli rom for å teste fjernstyrte undervannsroboter og en fullskala-kopi av flere av modulene på den internasjonale romstasjonen ISS, samt et større tilknyttet lokale som kan fungere som Mission Control Center under simulerte romvandringer for astronauter.

I det store og hele er planen at Blue Abyss skal gi muligheter for å trene under forskjellige tyngdekraftspåvirkninger, og de får også en fasilitet med navnet Kuehnegger Huma Performance Center, som har fokus på forskning i bemannet romfart og helse, skriver Divemagazine.

Visjonene er store for britiske Blue Abyss, som kommer til å bli et treningssenter for oljefolk og astronauter. <i>Illustrasjon:  Blue Abyss</i>
Visjonene er store for britiske Blue Abyss, som kommer til å bli et treningssenter for oljefolk og astronauter. Illustrasjon:  Blue Abyss

Denne artikkelen ble først publisert på ing.dk.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.