SAMFUNN

Snart klart for vindsenter

4. juli 2001 - 07:27

Høringsfristen for konsesjonsøknaden går ut på mandag, og daglig leder Øyvind Kvaal i driftsselskapet Viva AS håper på en rask behandling i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Betydning for norsk industri

– Dette kan ha stor betydning for at norsk industri skal få en sjanse til å henge med på vindkraftutviklingen i Norge, tror han.

Viva har allerede en avtale med den tyske vindturbinprodusenten Nordex, som skal teste ut sin 2,5 MW offshoreturbin på Bjugn. Kvaal forteller at flere industriprodusenter er interesserte, men vil ikke røpe noen navn ennå.

– Vi håper virkelig at norsk industri griper sjansen til å være med på å utvikle vindurbiner og systemer for norske forhold, nå som de store utbyggingene står foran en startfase.

Tre turbiner

Viva planlegger å bygge tre faste installasjoner på den drøyt 150 mål store tomta på Valsneset: Den 2,5 MW store vindturbinen til Nordex, en på 3 MW eller større, og en liten på 50 kW som skal brukes som referanse og testing av utstyr.

Installasjonen til Nordex gjøres med et betongtårn utviklet av entreprenørfirmaet NCC i Norge. Installasjonen skal kunne gjøres uten bruk av store løftekraner for blader, turbinhus og elektromekanisk utstyr.

– Produsenten ønsker å undersøke hvor mye det går an å spare ved den typen installasjon, sier Kvaal.

Også det norske firmaet Scanwind AS, som overtok Kværners 3 MW-turbin, baserer seg på en installasjon uten enorme kraner eller helikoptre.

– Vi har gjort plass til dem på Valseneset, men har ennå ikke kommet fram til noen avtale, sier Kvaal.

Tror på finansiering

Det vil koste rundt 10 millioner kroner å bygge vindkraftsenteret. Dette omfatter kun infrastrukturen, produsentene må selv bekoste utstyr og installasjon av vindturbiner. Viva har søkt Olje- og energidepartementet om fullfinansiering av senteret, og Kvaal har fått signaler om at finansieringen går i orden.

Driften skal dels finansieres av brukerne, og dels av kundene. Forsker John O. Tande ved Sefas forteller at de har fått bevilget 6,4 millioner kroner av Forskningsrådet til vindkraftforskning ved senteret. Det toale budsjettet er på tolv millioner kroner, og prosjektet strekker seg over fem år.

– Vi vil dessuten søke om ytterligere midler til flere prosjekter når konsesjonen er på plass, sier Tande.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.