Snart klart for romturisme

(Bilde: Virgin Galactic)
WhiteKnightTwo er bygd utelukkende av komposittmaterialer. Vingespennet er på 43 meter. (Bilde: Mark Greenberg\Virgin Galactic)
Flyet har fått kallenavnet Eve, etter Bransons mor og etter den første kvinnen på jorden. (Bilde: Mark Greenberg)
Flyet skal kunne bære romskipet fra kyst til kyst i USA. (Bilde: Mark Greenberg\Virgin Galactic)
Slik vil det se ut i luften. (Bilde: Virgin Galactic)
På 50 000 fot skal WK2 slippe løs SpaceShipTwo. Derfra skal rakettene gjøre jobben. (Bilde: M Focard de Fontefiguieres)
Vingene på romfergen fjæres opp når den har kommet til riktig høyde. De skyves ned igjen når flyet skal gli tilbake til jorden igjen. (Bilde: Virgin Galactic)
Fjæringen i praksis.
Richard Branson i Virgin og Burt Rutan i Scaled Composites, som skal bygge flyet og romfergen.
  • Romfart

Virgin-gründer Richard Branson kjørte i går selskapets nye flykreasjon ut av en hangar i Mojave-ørkenen i California, foran journalister og andre inviterte gjester.

Milliontur

Flyet, som har fått navnet WhiteKnightTwo, skal være utskytningsfartøy for Virgin Galactics romferger, som etter planen skal ta hundrevis av betalende passasjerer på romtur i løpet av 2009 eller 2010.

Allerede har 200 mennesker betalt $200 000 hver, altså rundt en million kroner, for turen.

Oppkalt etter mor

WhiteKnightTwo, med kallenavn "Eve", etter Bransons mor, har to flyskrog, et vingespenn på 43 meter og vil bære det såkalte SpaceShipTwo under vingene, altså mellom de to skrogene.

- Vi kaller det Eve etter min mor, Eve Branson, men også fordi det representerer en ny begynnelse, en sjanse for vår stadig voksende gruppe av fremtidige astronauter og andre vitenskapsfolk til å se verden i et helt nytt lys, sier Richard Branson.

Komposittmaterialer

WhiteKnightTwo er verdens største fly komplett produsert av komposittmaterialer, og vingene utgjør den lengste enkeltkomposittkomponenten for fly som noen gang produsert.

Planen er at WhiteKnightTwo skal ta seg opp til 50 000 fot, og derfra slippe løs romskipet. Det vil så stige til rundt 100 kilometers høyde ved hjelp av de innebygde rakettene.

Flyet skal kunne utføre fire slike operasjoner i løpet av en dag, og har en rekkevidde som gjør at det kan fly fra kyst til kyst i USA.

Snart klart

Fremdeles gjenstår likevel mye arbeid og intens testing.

WhiteKnightTwo begynner testprogrammet kommende høst, mens SpaceShipTwo er omtrent 70 % ferdigstilt, ifølge Virgin Galactic.

Det skal bli cirka 20 meter langt, ha et vingespenn på like over åtte meter og plass til seks passasjerer og to piloter. SpaceShipTwo skal bygges i fabrikkene til Scaled Composites i California.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå