MOBIL

Snart kan mobilen brettes

Samsungs bøyelige skjermer åpner for nye muligheter. 

Marius ValleMarius ValleJournalist
10. jan. 2013 - 09:51

Under sin pressekonferanse på CES i går norsk tid, presenterte Samsung en rekke nyheter om teknologien de jobber med. Blant annet viste de frem sin nye åttekjernede systembrikke Exynos 5 Octa

Vel så spennende som raskere prosessorer er selskapets nyvinninger på skjermfronten. Produsenten viste nemlig også frem fleksible skjermer. Disse kalles "Youm Flexible Display".

OLED-teknologi

Youm-skjermene er enkelt sagt OLED-skjermer som lar seg bøye. Dette er mulig å få til siden hvert bildepunkt på en OLED-skjerm lyser individuelt, i motsetning til LCD-skjermer som krever en lyskilde bak skjermpanelet.

Ved å plassere en OLED-skjerm på en fleksibel plate kan du dermed for eksempel rulle sammen skjermen eller brette den. Samsung viste frem et par prototyper som demonstrerte muligheten.


Denne skjermen kan bøyes. (Foto: Samsung)

Den ene er en tynn, fleksibel skjerm på en plast overflate, som betyr at skjermen i praksis ikke lar seg knuse. Dette åpner for å lage telefoner med en skjerm som kan trekkes ut for å gi telefonen en større skjerm.

LES OGSÅ: Corning lanserer bøyelig glass

Se info fra siden

En annen prototype ser ut som en ganske vanlig telefon, men har en skjerm som er kurvet langs siden. Tanken er at du skal kunne se informasjon fra siden av telefonen, slik at du kan se at du har mottatt en SMS, og til og med lese den selv om resten av skjermen er dekket til.


Denne prototypen har en kurvet skjerm. (Foto: Samsung)

Akkurat denne siste varianten ser ut til å være den som kan komme til markedet først. Alledere i fjor sommer gikk det rykter om at Samsung Galaxy Note II ville få en slik fleksibel OLED-skjerm, men dette slo altså ikke til.

Når ryktene om en telefon lik prototypen de viste frem i går har gått siden i sommer, virker det ikke usannsynlig at de har en slik på planen i nær fremtid.

Samsung viste for øvrig også frem designkonsepter med telefoner som kan brettes ut slik at de både er nettbrett og telefon, og "pinner" med skjerm som trekkes ut.

Selv om fremtiden for fleksible skjermer ser spennende ut, er det fortsatt høyst usikkert når teknologien kommer på markedet.

Se video fra Samsungs presentasjon under. Delen med de fleksible skjermene begynner etter 43:30.

Kilde: Youtube.com

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.