IT

Snart kan du ringe billigere hjem

Om få dager innføres makspris på tellerskrittene når du ringer fra et EU/EØS-land til et annet.
Om få dager innføres makspris på tellerskrittene når du ringer fra et EU/EØS-land til et annet.
Leif Hamnes
9. jan. 2008 - 12:52

Mobilkunder i EU-landene har nytt godt av ordningen allerede siden i fjor sommer. Her på berget trengtes det imidlertid en lovendring for å kunne implementere regelverket, og derfor har det tatt noe lengre tid.

– Jeg er glad for at også norske mobilkunder nå får reduserte priser for bruk av mobiltelefon på reise i Europa, sier direktør Willy Jensen i Post- og teletilsynet.

Prissjokk

Prisen for å ringe hjem til Norge har hittil ofte vært 15 – 20 ganger høyere enn prisen for å ringe når man er hjemme. Ofte har man kunnet risikere en minuttpris på 15 kroner for å ringe hjem. Prisene for mobilbruk i EU/EØS-land vil nå bli kraftig redusert.

I dag varierer minuttprisene, blant annet etter hvilken norsk tilbyder man har, om man har kontantkort eller abonnement og etter hvilket nett som benyttes i det landet man ringer fra. Dette skal det nå bli slutt på.

Mobiloperatørene har nå ansvar for å informere kundene om de nye maksimalprisene og skal senest innen 15. mars ha overført alle sine kunder til de nye prisplanene, med unntak av dem som uttrykkelig har bedt om noe annet, opplyser tilsynet.

Fortsatt smutthull

Willy Jensen er altså fornøyd med at mobilprisene går ned, men advarer samtidig mot at det samme ikke gjelder for datatrafikk.

– Prisene for nedlasting av data i utlandet er fortsatt svært høye og uoversiktlige. De europeiske tilsynene vurderer å gripe inn for å få ned prisene også for datatrafikk, sier han.

Jensen irriterer seg også over at mange mobiloperatører i Europa, og Norge, nå forsøker å minske inntektstapet ved å innføre prisavregning per minutt i stedet for per sekund, slik det hittil har vært mest vanlig å gjøre.

– Dette er ikke i forbrukernes interesse, og vi må se nærmere på disse gammeldagse prismodellene, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.