MOBIL

Snart kan du portere programmer til Nokia N900

Den nyeste versjonen av programmeringsverktøyet Qt har full støtte for Maemo 5-plattformen, som blant annet brukes i Nokia N900.

Marius ValleMarius ValleJournalist
12. okt. 2009 - 12:40

Dette er Qt

I fjor sommer kjøpte Nokia opp det norske selskapet Trolltech, hovedsaklig for å sikre seg det kraftige programmeringsverktøyet Qt.

Den største styrken Qt har, er at utviklere kun trenger å skrive koden én gang for å få programvaren til å fungere på flere forskjellige plattformer.

Den nyesten versjonen av Qt støtter portering til både Windows Mobile, Symbian og Maemo.

Qt kan lastes ned gratis med GNU General Public License, eller i en kommersiell betalingsversjon, for selskaper som ikke ønsker å gjøre kildekoden tilgjengelig for alle.

Nokia har de siste par årene gjort flere grep for å øke markedsandelene sine. Produsenten har for eksempel kjøpt en rekke forskjellige selskaper med spesifikke spesialfelt. Ett av disse selskapene er norske Trolltech, som står bak programmeringsverktøyet Qt. Dette verktøyet gjør det mulig for utviklere å lage programvare for flere forskjellige plattformer uten å skrive mer enn én kildekode.

Støtter Windows Mobile, Symbian og Maemo

Det har skjedd mye med Qt etter at Nokia sikret seg rettighetene til programmet. Etter å ha fått på plass støtte for portering mot både Windows Mobile og sitt eget Symbian-operativsystem, annonserer Nokia nå at neste versjon av Qt (4.6) vil ha full støtte for Maemo 5. Dette er operativsystemet som brukes i den kommende og lovende mini-PCen N900. Qt 4.6 skal slippes løs i løpet av første kvartal neste år.

At utviklere etter å ha gjort grovarbeidet med originalkoden, enkelt kan portere programvare til både Symbian og Maemo, vil nok på sikt øke programvareutvalget til begge plattformene betraktelig.

Nokia har generelt siktet seg inn mot en langt åpnere strategi det siste året i forhold til tidligere, da de tviholdt på egne løsninger. I fjor stiftet selskapet for eksempel Symbian Foundation, der de inviterte alle som ville være med til å bidra i den videre utviklingen av Symbian. Organisasjonen har allerede fått en massiv liste selskaper på medlemslisten – blant annet LG, Sony Ericsson og Samsung.

Når vi ser på den hurtige spredningen av Android, spørs det om ikke dette var et helt riktig grep fra Nokias side.

Kilder: Qt, Nokia

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.