T2

Snart kan du lagre i Apple-skyen

Apples nye iCloud lar deg synkronisere det meste av filer mellom alle dine i-enheter.
Apples nye iCloud lar deg synkronisere det meste av filer mellom alle dine i-enheter. Bilde: Apple
Stein Jarle Olsen
6. juni 2011 - 21:33

Det har vært snakket enormt om Apples annonserte iCloud-tjeneste, og i kveld kom endelig katta ut av sekken på Apples utviklerkonferanse i San Fransisco.

Stor sky

Apple-sjef Steve Jobs tok seg selv bryet med å annonsere epleskyen, og det dreier seg rett og slett om en overhengende lagringstjeneste for stort sett alle filer du måtte finne på å ha på dine i-produkter.

Synkroniseringen skal skje sømløst (dog kun over wifi) og du skal dermed kunne ta et bilde med iPhone-en og se at det ligger klart på iPaden, Mac-en eller PC-en kun noen øyeblikk senere.

Dette gjelder for stort sett alle dine filer og innstillinger – musikk, e-bøker, filmer, enhetsinnstillinger og applikasjonsdata overføres automatisk mellom enhetene dine. Litt som Dropbox med pent grensesnitt, om du vil.

5 GB hver

Totalt gir Apple hver og en 5 GB med gratis lagring i skyen. I tillegg kommer den såkalte Photo Stream, som tar vare på opptil 1000 av bildene dine i 30 dager.

Vil du beholde dem permanent, legger du dem i en annen mappe, og de vil da ta opp plass i 5 GB-kvota di. Holdes utenom gjør også musikk, bøker og applikasjoner du har kjøpt.

Applikasjonene vil også kunne lastes ned på nytt på dine andre iOS-enheter uten ekstra kostnad, og iCloud vil gjenopprette enheten din med de sist lagrede dataene om den skulle bli ødelagt eller du skulle miste den.

Apple forbedrer også musikktilbudet, sannsynligvis litt med tanke på at streamingtjenesten Spotify nylig tok et langt steg forbi iTunes, blant annet med trådløs synkronisering av lokale filer på alle dine Spotify-enheter.

Match

Som med de øvrige filene, vil musikkfilene du har kjøpt fra iTunes Store synkroniseres på tvers av alle dine enheter. I tillegg introduserer Apple det de kaller iTunes Match.

Med 18 millioner låter i biblioteket mener Apple de bør kunne kjenne igjen det meste av det du har på harddisken din, og iTunes Match skanner gjennom alt du har, og “oppgraderer” alle filer du måtte ha med dårlig bitrate til 256 kbps AAC uten kopisperrer.

Alt som ikke kjennes igjen, blir lastet opp. iTunes Match koster $24,99, og blir foreløpig kun tilgjengelig i USA.

iCloud blir en del av iOS 5.0, som kommer i høst.

Mange bekker små

iOS 5.0 inneholder også en rekke andre små og mellomstore oppgraderinger.

Mange vil nok sette pris på at man ikke lenger trenger en kabel og iTunes for å sette opp et iOS-produkt.

Andre vil sikkert være mer fornøyd med at volumknappen endelig kan brukes som utløser for iPhone-kameraet, og at kameraapplikasjonen blir tilgjengelig fra låseskjermen.

Størst forskjell for de fleste vil nok det nye varselssenteret likevel gjøre. I stedet for å dukke opp i veien for det du holdt på med hver gang du får et push-varsel, samles nå alle varslene i et eget "senter" som gir deg full oversikt med et øyekast.

Apple introduserer også en egen iMessage-applikasjon. Med denne kan du sende tekstmeldinger, bilder, videoer og kontaktinformasjon til andre med iOS-enheter. Det hele skjer over wifi eller 3G.

iOS 5.0 blir tilgjengelig for alle iOS-enheter fra og med iPhone 3GS.

Les også: Apple frisker opp iMac

TEST: Samsung 9 Series

TEST: Acer Iconia A500

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.