T2

Snart får du nett-TV i HD

Bilde: Odd Richard Valmot
21. feb. 2011 - 07:23

NRK vil bruke ski-VM til å teste ut en ny plattform for distribusjon av TV på nettet. På det meste vil de kunne ha seks sendinger samtidig over nettet.

Mellomlagring

Nylig la kringkasteren ut et anbud på mellomlagring av signalene. Det ble vunnet av Akamai, som er den største internasjonale leverandøren av slike tjenester.

Bare i Norge har Akamai tusenvis av servere rundt om i ulike nett, og de legger stadig til flere. De kan spre signalene til seerne som følger med på pc-er, nettbrett og telefoner.

– Hvis alle skulle hente videostrømmene fra NRKs egne servere, ville de bli sprengt. I stedet sprer de seg ut over i internett og blir distribuert fra servere som ligger mye nærmere brukerne. Det minner litt om en slags kringkasting, sier NRKs sjef for IP-distribusjon, Bjarne Andre Myklebust.

Les også: Hele ski-VM kjøres på fiber

H264

NRK har valgt å kode video i det såkalte H264-formatet, og de har bestemt seg for å benytte programvaren Dynamic Streaming fra Adobe.

Det gjør at brukerne kan se NRK-programmene i en flash-spiller, og de vil slippe at systemet tester nettet for sendingen starter.

– Når man starter en sending begynner den i lav oppløsning, og så øker den raskt automatisk hvis forbindelsen er god nok. I stedet for å ta pauser for å bygge opp et bufferlager, varierer i stedet oppløsningen. Nettsendingene vil støtte oppløsning opptil 720p, som er det samme vi bruker på HD-sendingen på TV. Brukerne kan også bruke spilleren til å stoppe, starte og spole tilbake programmene og til å hente opp tidligere programmer, sier Myklebust.

Til sommeren

Den ferdige distribusjonsplattformen på nettet vil først være klar til sommeren.

Da lover Myklebust en veldig god opplevelse og en helt nye HTML5-basert videospiller som kan brukes på alt av avspillingsplattformer - fra PC og Mac til nettbrett og telefoner.

Les også: Alle får se VM

Ikke 3D fra NRK

Ingen surround i Norge

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.