ARBEIDSLIV

Snakk om satsing

31. aug. 2001 - 13:30

Det marine eventyr har politisk optimisme i ryggen. Systematisk satsing og forskning skal utløse det mye omtalte næringspotensialet og skaffe nye, store eksportinntekter til Norge. Så langt har imidlertid satsingen vært forbeholdt festtaler, stortingsmeldinger og strategiplaner, avslører en fersk rapport fra Norsk institutt for studier av forskning og utdanning (NIFU). Den offentlige innsatsen til marin forskning er redusert med 6 prosent gjennom 1990-tallet.

– Dette er oppsiktsvekkende, sier avdelingssjef Lars Horn ved Bioproduksjon og foredling i Norges forskningsråd

Offentlig ned

I løpet av tiårsperioden fra 1989–1999, har det knapt vært noen økning i ressursene til marin forskning. Til sammen har ressursinnsatsen til marin FoU ved forskningsinstituttene, universitets- og høyskolesektoren (UoH) og næringslivet hatt en realvekst på snaue én prosent.

Den offentlige FoU-innsatsen på det marine området har imidlertid gått ned med seks prosent, og marin forsknings relative andel av den totale FoU-innsatsen i Norge er betydelig redusert.

– NIFU-undersøkelsen viser at det som regjeringene har kalt et satsingsområde, i virkeligheten ikke er det, sier Lars Horn.

Han er spent på å følge utviklingen etter Forskningsmeldingen fra 1999, og det nye statlige forskningsfondet som skal løfte norsk forskning.

Instituttene ned

I 1999 sto instituttsektoren for to tredeler av den totale marine FoU-innsatsen. Siden 1997 er det imidlertid næringslivet og UoH-sektoren som hatt en særlig positiv utvikling, mens instituttsektoren har hatt en realnedgang.

– Samtidig er det oppløftende at næringslivet har økt innsatsen sin, sier Horn.

Undersøkelsen er den første samlede oversikten over marin forskning her til lands.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.