MOBIL

SMS skal beskytte sau mot ulv

En mobiltelefon med pulsbelte kan jage ulven og varsle sauebønder om angrep.

Marius ValleMarius ValleJournalist
6. aug. 2012 - 08:00

Foto: Johann Jaritz, under Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic

Rovdyr og sauehold er opphavet til mang en opphetet diskusjon her til lands. Men problematikken er ikke unik for Norge. Nå har sveitsiske forskere testere ut en løsning som kan redusere antallet sau tatt av ulv.

Og siden du leser om dette på Mobili er selvsagt mobiltelefoner en sentral del av løsningen.

Forskerne testet forrige uke å slippe løs et par ulvehunder i en flokk med ti sauer. Sauene var utstyrt med en pulsmåler, og det viste seg at pulsen i flokken økte signifikant. Utifra dette funnet ser de for seg et system som kan jage vekk ulven og varsle en gjeter.

Varsler angrep med SMS

Tanken er å lage et halsbånd som registerer et angrep og slipper ut et middel som kan jage vekk ulven. Samtidig kan det sende en SMS til gjeteren, som kan komme og undersøke hva som er på ferde.

Systemet er tiltenkt eiere av mindre saueflokker, og som ikke har råd til å ta i bruk gjeterhunder. Det skal lages en prototype som skal testes i Sveits og Frankrike i 2013. Det skal også ha vært vist interesse for systemet i Norge.

Ulven har vært borte fra Sveits de siste hundre årene, men etter at en ulv drepte to sauer i landet i slutten av juli antas det at rovdyret er tilbake.

Kilde: Phys.org

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.