DOKTORGRADER

Smittsom lakseanemi

25. mars 2002 - 16:11

ILA viruset, som er det norske navnet på dette viruset, forårsaket store tap for norsk oppdrettsnæring på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet. Senere så sykdommen ut til å være under kontroll, men de siste årene har sykdommen igjen blomstret opp i enkelte områder. I denne avhandlingen blir to av virusets gener identifisert og karakterisert for første gang. Analyse av ett av disse genene viser at viruset er beslektet med de velkjente influensa virusene, men at forskjellen er så stor at det blir foreslått å opprette en ny slekt (genus) innen influensa virus familien.

Sykdommen ble lenge sett på som et særnorsk problem, men viruset har etterhvert blitt påvist i andre land både i Europa og Amerika. I den sammenheng viser sekvensanalyser at forekomsten av ILA viruset i Nord-Amerika ikke skyldes transport av norske virus i forbindelse med oppdrettsaktiviteten de siste 30 årene. I stedet blir det antydet at spredning av viruset kan ha forekommet på slutten av 1800-tallet i forbindelse med transport av fiske-egg mellom de to kontinentene.

Analyse av det andre genet presentert i denne avhandlingen, det såkalte hemagglutininet, viser at det i dette proteinet finnes et område med stor sekvensvariasjon, og at denne variasjonen kan brukes til å kartlegge smitteveiene mellom ulike oppdrettsanlegg.

Bjørn Krossøy (37) er fra Nordfjordeid. Han tok cand.scient graden i Fiskehelse ved Universitetet i Bergen i 1994, og var i perioden 1995 til 1999 ansatt som stipendiat ved Institutt for Fiskeri- og Marinbiologi. Han har siden 1999 vært ansatt som forsker hos Intervet Norbio der han jobber med vaksineutvikling.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.