ENERGI

Smelteverk på LNG

Eramet Smelteverket i Porsgrunn ble etablert i 1913 og ligger ved Hydro Porsgrunn industripark. I Porsgrunn bor det ca 30.000 innbyggere, og ERAMETs avdeling i Porsgrunn har 215 ansatte. Foto: Eramet
Eramet Smelteverket i Porsgrunn ble etablert i 1913 og ligger ved Hydro Porsgrunn industripark. I Porsgrunn bor det ca 30.000 innbyggere, og ERAMETs avdeling i Porsgrunn har 215 ansatte. Foto: Eramet Bilde: Eramet

Porsgrunn: Rundt 30 GWh årlig skal brukes. Naturgassen vil erstatte bruk av fyringsolje og propan.

Prosjektleder i Eramet, Patric Müller forteller at dette øker sikkerheten på smelteverket. Han legger særlig vekt på at det ikke lenger er behov for propan, som ved en lekkasje ville legge seg som et usynlig teppe på gulvet i smelteverket.

- LNG er lettere enn luft og stiger opp. Dermed er det langt sikrere å bruke, sier han.

Eramet bruker gasen til å tørke og forvarme øsene som frakter det flytene metallet fra smelteovnene til videre bearbeiding, enten det er oppgradering av metallet eller til knusing.

Det er svært viktig at disse øsene er frie for fuktighet når det glødende metallet på 1700 grader tappes ned i dem.

Bruk av naturgass reduserer bedriftens utslipp ytterligere. De har nylig investert i et vannrenseanlegg for å fjerne tungmetaller fra venturisystemet som renser røykgassene.

Røyken som i all hovedsak består av karbonmonoksid og hydrogen, sendes til Yaras gjødselfabrikk hvor den brukes som brenngass i prosessen.

LNG til Eramet blir i utgangspunktet fraktet med tankbiler fra Kollsnes til en tankterminal. Derfra går en rørledning over til Eramet. Smelteverket knyttes til rørnettet fra mottaksanlegget på Herøya. Etter nyttår kommer dermed LNG på kjøl med Pioneer Knutsen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.