ARKIVNYHETER

Smelter stein

I det østre Afghanistan har US Air Force tatt i bruk enda et nytt, "hemmelig" våpen: Termobariske bomber (TB). De brukes til å knuse fjellvegger foran huler der fienden og hans utstyr ligger gjemt.

Bombene kan bokstavelig talt smelte stein. Først slår en stor ladning inn i fjellveggen og "mykner" denne, deretter skjærer en smal stråle av brennende sprengstoff seg gjennom restene og ekspanderer på bakssiden. Det meste i hulen smelter og brenner opp.

TB brukes der huleinngangen er en så smal sprekk at den er vanskelig å treffe med rakett fra fly og helikoptre eller skulderholdte bærbare utskytingsrør, samtidig som fienden "i sprekken" ligger klar med tunge maskingeværer og effektivt hindrer bakkestyrker i å nærme seg.

Enda to våpen som brukes akkurat nå i Afghanistan, er det lavtflyvende jetdrevne angrepsflyet A10 som har en infrarødkontrollert, roterende 30 millimeters maskinkanon under nesen, og angrepshelikopteret Apache som har samme type kanon.

Men når det gjelder å knuse deler av fjellveggen, kan ingen andre våpen - taktiske atomvåpen unntatt - gjøre samme jobb som TB.

Les mer om: