NATURVITENSKAP

Smått er framtida i rommet

Minisatellitter er tingen, mener engelske spesialister. De små farkostene koster lite, er pålitelige fordi de bruker godt innpakket hyllevare, og går oppskytingen galt så er det jo ikke allverden heller.
Minisatellitter er tingen, mener engelske spesialister. De små farkostene koster lite, er pålitelige fordi de bruker godt innpakket hyllevare, og går oppskytingen galt så er det jo ikke allverden heller. Bilde: SSTL
Stein Bekkevold
8. aug. 2006 - 08:00

Britenes TopSat-system skal dramatisk kutte utgiftene ved jordobservasjon.

Løsningen er minisatellitter. Surrey Satellite Technology Ltd (SSTL) har allerede skutt opp 26 små satelitter (minisat), med russiske, franske og amerikanske bæreraketter.

Alle er, ifølge dr. Stuart Eves ved SSTL, av COTS-type (commercial off the shelf components) og blir rimelige fordi de er basert på elektronisk hyllevare innpakket for romferd.

Katastrofeovervåkingssystemet DMC skal for eksempel passe på at ingen ny tsunami tar verden på sengen.

Raskt kamera

Det nyeste SSTL-produktet kalles Beijing-1 og er en romkapsel med et firemeter-oppløsnings bakkestudie pankromatisk kamera.

I «boksen» sitter også et kamera med 32 meters oppløsning men som sveiper en bredde på hele 600 km i slengen, noe dr. Eves mener er svært imponerende.

Han presiserer at minisat er framtida, og at kraftig moderniserte mikro- og miniutgaver av stort, eldre utstyr ganske sikkert vil revolusjonere våre muligheter til å studere vår klode fra oven.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.