NYHETER_BYGG

Småstoff kommunalteknikk

8. mars 2001 - 12:59

Penger å spare

Strand Kommune i Rogaland sparte fem millioner kroner på å benytte oljefylte veggovner i stedet for vannbåren varme i 66 omsorgsboliger. Både varmepumpe og elektro- og oljekjele var med i vurderingen, skriver Kommunalteknikk.

Et komplett anlegg for vannbåren varme ville kostet 6,5 millioner kroner. De oljefylte ovnene kostet 300.000 i innkjøp. Brannsikkerheten var et viktig element. Man ville ikke risikere at beboerne startet brann ved at klær ble tørket på ovnene. En lukket løsning med lav overflatetemperatur var et absolutt krav fra kommunens side. (lh)

Færre vannverk

Tall fra Folkehelsa viser at det er 1806 vannverk som leverer vann til minst 100 personer eller 20 husstander i Norge. 89 prosent av landets befolkning er dekket på denne måten. 61 vannverk leverer utelukkende vann til hytter og annen fritidsbebyggelse. (lh)

Silostandard

Den første norske standarden som ivaretar silobelastninger vil bli tilgjengelig i løpet av året. Den vil beskrive belastningene ved både fylling og tømming. Det er krevende å analysere og utforme store siloer. Disse slanke konstruksjonene utsettes ofte for både statiske og dynamiske belastninger.

En av de ledende produsenter av store tanker og siloer, er Namek AS i Narvik. Sammen med Norut Teknologi har bedriften tatt for seg silobelastninger og prosjektering av større anlegg gjennom et prosjekt. Dette er finansiert via et Teft-fadderprosjekt. (lh)

25.000 boliger

I 2000 ble det igangsatt 24.688 boliger i Norge, ifølge byggearealstatistikken. Det er 22 prosent mer enn året før og det beste året siden rekordåret 1989. Fra desember i fjor til januar i år økte dessuten byggekostnadene med 1,1 prosent. (lh)

Underekruttering

Byggenæringen mangler 5000 kvalifiserte arbeidere. I dag er det 40 prosent underrekruttering fra ungdomsgruppene. Hardest rammes betong- og anleggsfag, maling og industri. (lh)

Gassangrep

Gasser fra kumøkk angriper gulv og vegger i norske fjøs. I følge Bergens Tidende er det avdekket skader for over fem milliarder kroner på betonggulv og vegger i norske landbruksbygninger. Gulv og vegger i betong smuldrer opp, fordi betongen ikke tåler gassene fra den våte kumøkka i gjødselkjelleren, sier forskningssjef Einar Hansen ved Sintef Bygg og miljøteknikk. Dessuten setter ikke byggeforskrifter i Norge krav til betongkvalitet når nye fjøsbygg settes opp, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.